Редовното миене на ръцете е изключително важно в борбата срещу коронавируса. Но се оказва, че по този начин се нарушава липидния слой и това води до сухота на кожата.

"Ежедневно в това положение, в което трябва да си мием ръцете често, което е изключително важно, но това води до сухота, зачервяване и дерматологични проблеми алергии, за които трябва да се предприемат мерки. Много е важно, когато си мием ръцете, да използваме кремове, които са подходящи, малко по-мазни, които могат да възстановят липидния слой на ръцете. Също така е много важно да има слънцезащита в този крем, тъй като сега преминаваме към летния сезон", каза дерматологът д-р Самер Шокър в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че има много сапуни, които се рекламират като антибактериални, но фактите показват, че няма никакъв смисъл от тях.

"Нормален, обикновен сапун е достатъчен, но и поне 20 секунди да си мием ръцете. Сега е моментът, в който трябва да се грижим за кожата, тъй като мерките се разхлабват и трябва да я подготвим за околната среда. Това трябва да се направи с добра хигиенична грижа и нови навици, които през последните 2 месеца сме успели да въведем в нашето ежедневие- хидратиращи кремове, ексфолианти, различни серуми, които са с антиоксиданти", допълни дерматологът пред Bulgaria ON AIR.

Той каза още, че носенето на ръкавици може да доведе до гъбични инфекции.

"Силно препоръчвам да не се използват ръкавици. Относно маските - те са важни в моменти, когато има повече хора, там идва проблемът с фрикцията, която се получава на кожата, което води до алергична реакция", коментира д-р Шокър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase