Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Очаква се безработицата в България да скочи до 7% през 2020-а година след исторически спад до 4,2% през 2019-та.

Oще по темата
Това се казва в пролетната икономическа прогноза за страната ни на Европейската комисия за тази година.

БВП вероятно ще се свие със 7,2% през тази година, а догодина ще отбележи ръст от 6 на сто, се казва още в прогнозата. В нея се отбелязва, че секторите, директно засегнати от мерките срещу коронавируса - като търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство - работят с 30-40 на сто от техния капацитет.

"Това ще доведе до ефект на доминото и в останалите сфери на икономиката", се подчертава в документа. Отбелязва се, че възстановяване на икономиката може да се очаква през втората половина на тази година с постепенната отмяна на карантината.

По отношение на очаквания дефицит еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони подчерта:

"Дефицитът в Белгия, Полша, Словакия и Румъния се очаква да надвиши средния за ЕС - над 8 на сто от БВП. От обратната страна са Ирландия, Швеция, Унгария, Люксембург и България, където той ще остане под 6 на сто от БВП".

Според прогнозата, догодина растежът ще се повиши до около 6 на сто. Личното потребление ще бъде и водещо за възстановяването, тъй като се очаква и подобрение на трудовия пазар в страната ни, предаде БНР.

През 2021-ва се очаква понижение на нивото на безработица в нашата страна под 6% към 5,8 на сто.

След растеж с 2,2% на общите инвестиции в нашата страна през 2019 г., в пролетната оценка на ЕК се прогнозира много рязко свиване на инвестициите с 18% през настоящата годна. Предвидено е и слабо повишение с 1,0% през 2021 г.

Комисия очаква забавяне на инфлацията в България от 2,5% през 2019 г. до 1,1% през тази и през следващата година.

Относно баланса на държавния бюджет, ЕК очаква бюджетен дефицит в размер на 2,8% от БВП през 2020 г. и в размер на 1,8% от БВП  за 2021 г.

Комисията също така прогнозира нарастване на държавния дълг като процент от БВП до 25,5% през настоящата година спрямо 20,4% от БВП през миналата и стабилизиране на ниво от 25,4% през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 3 години

ЕК също каза че България в момента е рискова държава, понеже заразените отново растат, ама в Българските новини никой няма да ви го каже

56

Перко

преди 3 години

Предпочитам да се каже по-ясно и просто.Допреди Ковид-истерията четяхме, че във всички сфери у нас има недостиг на работна ръка. Нека да ни се каже:1. Колко на брой са били заетите работни места през 2019 г.?2. Колко са били незаетите работни места?(Вярно е, че сивият сектор обърква тази сметка, но нека да ни съобщят поне официалните данни.)След това да се каже:1. Колко работни места ще има от месец май 2020 г. нататък?2. След няколко месеца да видим дали ще са заети всички тези места.

55

ХА-ХА-ХА !!!

преди 3 години

Историческият спад на безработицата се държеше на емиграцията. И на голямата смъртност разбира се !

fallback