В Деня на храбростта Bulgaria ON AIR ни разказва история за смелостта като дълг и човешкия живот като кауза. Как се лекува, когато наоколо летят куршуми, и ще бъде ли спечелена световната война срещу коронавируса?
 
Д-р Цветан Станимиров през 2011 година заминава за Афганистан заедно с още 10 българи. И така повече година в базите в Херат и Кабул. Тою разказва, че работата в полеви условия и в болницата е една и съща. Животът в размирната страна обаче е различен. 
 
"Има правила къде може да се ходи, къде не може да се ходи като зони за сигурност и зони с ограничен достъп. Тези мисии са различни, всяка сама за себе си. Отидох с много хубав екип, с хора, на които може да се разчита за всяко едно нещо", разказа коремният хирург д-р Станимиров. 
 
Медикът в момента е на друг фронт, зад стените на ВМА. Врагът пред войниците в бяло е непознат и по-опасен. 
 
"Може би ситуацията, в която се намираме в една глобална пандемия – това е сходна ситуация с Първата световна война, когато за първи път се използват бойни отровни вещества", отбеляза д-р Станимиров.
 
Медиците се изправят срещу COVID-19 със знанията, които имат, опита и отговорността към пациентите, която винаги е една и съща – на бойното поле и в мирно време.
 
"Ние лекуваме и спасяваме хора, без значение дали те са с униформи или не – всички са хора", категоричен е д-р Станимиров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase