Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Български работници, които са заминали да си изкарват прехраната във Франция, не могат да напуснат летище Шарл дьо Гол от вчера сутринта.

Те са кацнали във Франция към 10:00 часа, като трябвало да бъдат посрещнали от местен работодател, с когото имат легален договор. Българите били около 100 души, като 30 успели да напуснат летището, тъй като техният работодател успял с адвокат да ги освободи от властите.

Други около 60 души обаче и до този момент продължават да са на летището, разказа пред Dnes.bg Сулия Адемова. Сред задържаната група са нейната майка, брат и леля.

Техният работодател не е допуснат от граничните власти до хората, независимо, че имат сключени договори.

"Вчера са ги разпитвали, независимо от мерките за социална дистанция са държани по 10 души на 4 кв. м. Няма столове, пейки, държат ги като животни. Взети са им документите, на повечето и телефоните. Заключени са в сейфове", твърди Адемова.

Тя допълва, че са нощували на самото летище, в нещо като пансион.

"За храна са им дали някаква каша и по една бутилка вода. Всички носят суха храна в случай на нужда, но тя им е била взета. Багажите им са отваряни. Граничните полицаи са им давали да подписват някакви документи, а представител на Червения кръст им е казал, че могат да се върнат в България при желание с утрешен полет. Защо да се връщат, след като имат подписани договори за селскостопанска работа", пита Адемова.

Тя се е свързала и с Външно министерство, като от там са й казали, че ще се свържат с посланика ни на място.

"Искам само някой да помогне, да не се държат властите там към хората като към животни. Не са крадци, а хора, които са подписали да работят в селското стопанство", завършва Адемова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

До до А какъв го тъ

преди 3 години

Гл.аванак, като не знаеш как да коментираш, защо си напъваш пилешкият мозък? Като си разбрал, че България е опоскана, защо хленчите за помощ от бедният българин, нали работите сред "цивилизацията", нали сте станали богати, защо хленчите тогава, защо не се спасявате сами, а се натътрузихте на гърба на бедният българин?

121

Да, не са овце,

преди 3 години

но будалите които плащат данъци тук и парите им отиват да се спасяват тези тарикати, те са овцете. Знаят, че навсякъде има забрани за влизане на чужденци, за къде са тръгнали тези печелбари? Тръгнали от алчност, сега ние трябва да ги спасяваме с нашите пари. Имали дългогодишни договори!?, а плащали ли са си осигуровки в България, сега каква помощ искат? Същите са като нашите ., нищо не плащат а ползват най много услуги от държавата, до кога така? Като измрат будалите, кой ще ги храни?

120

Анонимен

преди 3 години

Кедесте от външно , къде е посланика , тия хора не са овце

fallback