Снимка: Правителствена пресслужба

ЕС мобилизира много бързо пакет от 3.3 млрд. евро в подкрепа на здравните системи на Западните Балкани. Това каза премиерът Бойко Борисов след участието си в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Тя се проведе с видеоконферентна връзка с фокус върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19.

Още по темата
В приетата декларация е записано още, че мащабът на кризата изисква единство и солидарност.

За нуждите на социално-икономическо възстановяване пакетът е от макрофинансова помощ в размер 730 млн. евро и 1,7 млрд. евро помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.

Много път имат да извървят, но радостната новина е, че с колегите се съгласихме и им дадохме път, каза той по повод пътя към ЕС на Северна Македония и Албания.

Борисов посочи, че ЕС напълно подкрепя добросъседството с осезаеми резултати и прочете, че това е също точка в декларацията.

Имаше недопустими за нас изказвания, особено ме заболя за това, че България е фашистка държава, не е спасила македонските, а само българските евреи, това е гавра, подчерта премиерът.

Борисов призова в Северна Македония да си водят предизборната кампания, но не за наша сметка.

По отношение на кризата с коронавируса, той заяви, че пандемията не е приключила и подчерта, че няма мярка, която да не е направена от страната ни.

Това, което в другите държави наричат разхлабване, вие си бяхте разхлабени от първия ден, коментира Борисов.

Той беше категоричен, че детските градини и яслите няма да бъдат отворени и така са препоръчали от Щаба.

Премиерът заяви, че е ядосан на сезонните работници, които стана ясно, че са отпътували за Франция и сега се жалват, че имат проблем с френските власти.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase