Задължението за носене на маски на открито, донесло глоби на над 15 хил. души, вече е в историята. Градският транспорт обаче е едно от местата, където носенето на маски остава задължително.

Спазват ли обаче пътниците тези разпоредби?

Мерките, взети от Столичната община, продължават да са в сила – автобусите се дезинфекцират сутрин и вечер, а пътници в близост до водачите не се допускат. Редица от хората обаче не спазват ограниченията и се возят без маски.

"Ето я при мен маската, как да си я сложа? Аз съм стар човек, на 70 години, не мога да се въздържа. Имах един акт заради маската, че нямах в момента маска. Сега си я сложих", каза един от пътниците пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Носенето на предпазни маски в магазина също е задължително.

"Повечето спазват разпоредбата. Ние сме се постарали да информираме клиентите, че маските в магазина са задължителни", каза зам.-управител на хранителна верига магазини Борис Стефанов.

А облекчените мерки на открити пространства накараха стотици хора да излязат навън за разходка. Със заповед на здравния министър от петък паднаха бариерите за посещения на национални и природни паркове и планини.

За зелените пространства в градовете обаче ограниченията се налагат и премахват от местната власт. Така парковете в София днес останаха достъпни при досегашните разпоредби, а върнатите от разходка не бяха малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase