Снимка: Официален сайт на Светия Синод
fallback

На 2 май православната църква почита паметта на Свети цар Борис І Михаил. Тази година се навършват 1113 години от смъртта на българския владетел.

Той налага християнството като официална държавна религия. Въвежда славянската писменост в България, след като приема учениците на Кирил и Методий през 885 г.

Канонизиран е за светец скоро след смъртта си.

Българската църква в наши дни го почита под името Свети цар Борис-Михаил, макар че приживе той не е носил царско достойнство.

На този ден празнуват всички с имена: Борис, Борислав, Борислава, Боряна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Бойкоеб

преди 4 години

До До 36Гърчолята никога не са ни били "братя". "Братя" мой да са на новото поколение православни ристиени, които са изцяло гърцизирани начело с поп Какалайча Пловдивски;))) Да не говорим, че кряшците и лабътците са най-големите врагове на Българите! Слава на Тангра и на великия Кубар Урус Баръс, от който идва името Борис! Това е алпът- гръмовержец, християнизиран като "Свети Илия". Неслучайно гърците са наричали "свети Илия" - български бог и са забивали ножове в портите на параклисите му.

36

:))

преди 4 години

До СтойнаАко тЪпoтaтa имаше криле,ти направо щеше да си космонавт!

35

Княз Борис

преди 4 години

...............3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици. Известно е, че през 893 г. Климент Охридски става епископ на Драгвиста и Велица.4. Българският език да замени гръцкия в богослужението. С това той става официален език на българската държава.

fallback