Снимка: БГНЕС

Зеленчукопроизводителите да бъдат подпомогнати допълнително за произведена и продадена продукция, предложи Красимир Кунчев, земеделски производител.

Според ресорния министър Десислава Танева предложението е прието като мотивиращо и справедливо от правителството, но се очаква и решение от ЕК - като хоризонтална мярка Covid-19. Тогава ще е ясен обемът на помощта, уточни министърът.

То гласи да се стимулира доходът на земеделския производител, което означава, че той трябва да произведе и продаде зеленчуци и на база на това да получи допълнителна субсидия.

Така липсва интерес да се правят "гимнастики" при фактурирането на земеделска продукция или въобще да не се издават фактури, обясни Кунчев.

Той обясни, че технологичното време за отглеждане на един разсад е от порядъка на 30-40 дни и той ще бъде готов между 1-10 юни. Масовото изнасяне на зеленчуците е като краен срок до 15 юни.

Министър Десислава Танева информира, че са отворени редица мерки за подпомагане, включително с подкрепата на Брюксел.

Танева каза, че винарни отчитат двойно увеличение на износа и посочи като причина за това успешното справяне на България с пандемията от коронавирус.

В Европа е известен фактът, че сме държавата, която най-добре се справя с коронавируса, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase