Снимка: МРРБ
fallback

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов е избран за председател на Управителния съвет на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД. Другите двама членове на УС са доскорошният директор на ВиК Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, бивш ръководител на район Самоков на ВиК София. Илиян Илиев е определен да ръководи оперативно новата структура, съобщават от МРРБ.

Oще по темата

Управителният съвет беше избран днес от Надзорния съвет на холдинга, който е петчленен и е назначен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Председател на Надзорния съвет е проф. Николай Лисев – ръководител на катедра „Хидравлика и хидрология“ и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В състава на съвета влизат двама представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Юра Йорданова - Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Членове на Надзорния съвет ще бъдат също Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов – преподавател в катедра „Водоснабдяване и канализация“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации.

Предстои вписване на холдинга в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.
Решението за създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Създаването на новата структура е от ключово значение за развитието на ВиК отрасъла. С холдинга ще се подобри координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Гошо

преди 3 години

Само с ВИК няма да се оправят нещата в България.Вече е време за СТИК!

10

Анонимен

преди 3 години

Не може така, много хора са за 1 милиард, ще се изпокарат, т.е.трябват 12 милиарда за да може да се разпределят коректно!Скъпи сънародници, мислете какво ви чака след ГЕРП, когато трябва да се връщат кредитните пари. Гърция ще се изглежда като рай. Новите комунисти, макар да не се наричат така, изкарват числата като игра на табла - дюшеш и 12 милиарда е цената.

9

Анонимен

преди 3 години

Тоя Илиев оправи ВиК Шумен, за толкова години управление дори не се опитаха да направят проект за новия водопровод от който имахме нужда. Сега третия най-голям язовир се е превърнал в една локва която мн скоро ще е под санитарния минимум. През 3 седмици спират водата за по два дни за да правят ремонти на довеждащия водопровод. Как само най-големите некадърници избират да управляват държавата и държавните пари. Докога бе ГЕРБ? Не я ли разграбихте и разпердушинихте тая държава вече. Още ли има?

fallback