Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Всеки ден на път за работа виждам, че половината от хората навън не носят маски. Останалата част пък ги слагат като папийонка или лигавник. Смешно е“, коментира имунологът и алерголог академик д-р Богдан Петрунов - бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред Нова тв.

Oще по темата

По думите му не може да се каже категорично, че сме защитени, ако сме изградили антитела.

"В момента се провеждат много проучвания и ако се докаже, че антителата не са ефективни, то тогава трябва се търсят други методи за борба с вируса", поясни Петрунов.

Той коментира и случая с повторно приетата в болница във Велико Търново пациентка с COVID-19.

"Вероятно не е била излекувана или тестът и е показал грешен резултат", смята академикът.

"Трябва да се научим да живеем в условия на вирус. За голяма част от вирусните заболявания пандемиите трая дълго", категоричен бе Петрунов.

По думите му БЦЖ ваксината е модел на стимулация на клетъчен имунитет, който е бил активен в продължение на години.

"По-рано от две години няма как да има истинска ваксина за коронавирус, която да се прилага върху хора", смята академикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

сащ супер сила Хихих

преди 4 години

Дали няма да се окаже най голямата конспирация на нашето време тая лудост дето ни я натрапиха. Станахме истински маймуни избягали от психодиспансера. Отнеха ни правото да сме свободни и нормални хора.

43

Анонимен

преди 4 години

Г-н Петрунов, вие за тази "ваксина", разработвана от институт от БАН ли говорите? Прогнозата на института е, че тя ще стане готова евентуално след 3 г. Снощи шеф на фирма, занимаваща се с разработка на аналогична ваксина, обясни, че фирмата е доста напреднала, но от МС не й дават пари. Интересно защо двамата професори и доц.Кунчев от НОЩ не се заинтересуват от тази разработка и да преценят струва ли си тя да се финансира или не. Иначе мнение трябва да дадат Горанов и Ананиев, които не са медици.

42

Бай Вълчо

преди 4 години

Много ми е странно, как се води битката с вируса. През седмица вадят някой нафталин, да обясни, колко е важно носенето на маска или някоя друга простотия. Обявяват заразени, в т.ч. лекари, а бройката им е такава, че по-скоро изглеждат като заразители, а не като "първа линия". Поне за мен, е по-вероятно да се разболея в Пирогов, отколкото в Южния. Полицаи без маски, глобавят за неносене на маска....

fallback