Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Страхът от коронавируса в България е отминал. Това констатира в ефира на "Денят ON AIR" Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

"В началото всички бяха много изплашени, но някак си това, че не говорим за хиляди случаи на починали, този страх започна да изчезва в българското общество, което може да доведе до много проблеми", заяви тя.

По думите ѝ индикациите са, че на хората вече им е омръзнало да си стоят вкъщи и това се вижда от сериозното движение по улиците на София.

"Имаме два проблема - хора, които работят у дома и не издържат психически, и най-сериозният проблем са икономическите аспекти", обясни още тя пред Bulgaria ON AIR.

В проучване на "Тренд" 21% от българите заявяват, че нямат спестявания, с които да преминат през кризата. Това означава, че живеят от заплата до заплата и в този момент са изключително затруднени.

Според нея ни очакват много сериозни икономически последици. Славкова допълни, че българската икономика е свързана много сериозно с ЕС и когато другите държави нямат покупателна способност и не могат да купуват това, което ние произвеждаме, означава, че кризата при нас ще се усети.

Социологът добави, че се забелязва и огромно недоверие, че заплаха от Ковид-19 всъщност съществува. В проучването 53% от анкетираните българи посочват, че коронавирусът е биологично оръжие, а 46% смятат, че той е изкуствено създадена болест за облагодетелстване на фармацевтичните компании. 

"Конспирациите са най-лесният модел за обяснение на сложни събития", категорична бе Славкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

СтрахливВид19

преди 4 години

Един пътник вървейки през пустинята бил настигнат от Чумата. Тоя я попитал: Къде отиваш? Отивам към Багдат да взема душите на хиляда човека - отговорила му тя и продължила по пътя си. След няколко дни те се срещнали отново и човекът попитал: Какво стана? Свърши ли си работата? О, да водя със себе си 20 хиляди души. Но как 20, нали каза хиляда! Ами аз взех хиляда, останалите 19 умряха от страх - отговорила му тя и продължила по пътя си

37

Анонимен

преди 4 години

Всъщност хората масово смятат, че си има вирус и той си разболява, но последиците от него умишлено се надценяват в частна полза и хората се притесняват много повече от това, отколкото от поредни вирус.

36

Анонимен

преди 4 години

Тия двечките да ми паднат, ... . Пък после да става каквото ще.

fallback