Снимка: БГНЕС
fallback

Близо 7000 заявления от работодатели за запазване на работните места на 93 216 техни служители са подадени по мярката "60/40" в бюрата по труда в цялата страна към 24 април. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Oще по темата
Кандидатстването за компенсации за запазване на заетостта в предприятия, които изпитват затруднения по време на извънредното положение, започна на 31 март.

Общият брой на работните места, които ще бъдат запазени по мярката "60/40" - 93 216, за втори пореден ден надхвърля броя на регистрираните безработни от началото на кризата, които са 87 059.

До момента са одобрени заявленията на 1372-ма работодатели за запазване на заетостта на 21 610 служители. Преценката се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването.

Паралелно с увеличаването на кандидатстващите по схемата "60/40" се увеличават и предприятията, които вече са получили от държавата 60 процента от осигурителния доход и дължимите осигуровки за своите служители.
Само на 24 април НОИ преведе компенсации на 455 фирми за 4877 работници, съобщават от министерството. До момента общо 733 предприятия са получили 3 006 998 лв. за 10 472 служители.

От тази сума 2 521 426 лв. са компенсации, а останалите 485 572 лв. са осигуровки, които по закон са за сметка на работодателите. Плащания се правят всеки ден.

Оказа се, че отборът на Ботев (Враца) се отказва от мярката 60/40. От футболния клуб заявиха, че са кандидатствали пред държавата за подпомагане на техните 41 служители, но са взели решение да изтеглят документите си след призива на финансовия министър клубовете да не се възползват от мярката. Врачанският клуб не е получавал пари по програмата.

Междувременно Българската банка за развитие подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от Covid-19.

Това са Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка и Първа инвестиционна банка.

Програмата цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева.

Първата банка, която стартира приема на документи в понеделник, 27 април, е Общинска банка. След сряда, 29 април, ще могат да кандидатстват по програмата и клиентите на Инвестбанк. Интернешънъл Асет Банк ще разглежда документи от 4 май, а Първа инвестиционна банка – от 5 май.

Партньори по програмата ще бъдат 12 търговски банки, които ще отпускат безлихвени кредити до 4 500 лева наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Заемите ще са необезпечени и по тях няма да се дължат такси, комисиони и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Подробни изисквания и списък с необходимите документи за получаване на помощта е публикуван на сайта на ББР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

до зозо

преди 4 години

Абе прав си, ама няма и държава по света, която ей така да раздава пари с торби на воля. И при комунизма не е така.

43

Анонимен

преди 4 години

Ако трябва да сте обективни съобщете освен броя на запазените и броя на загубените работни места. Явно съотношението не е в полза на правителството и за това се пише, че чашата е наполовина пълна. Истината е друга, но мисирките няма да имат смелост да пишат по въпроса.

42

ДС

преди 4 години

Искам да попитам, кой носи отговорност за случвщото се ? Мутафчийски, Борисов, управляващите. След като всичко отмине и се окаже че напразно са ни затворили по къщите (а то е така) кой ще можем да изправим пред съда ? На когао да търсим пряка отговорност. ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЯСНО. Или на кой да благодарим пряко. Защото медала има 2 страни.

fallback