fallback

Кадри от охранителни камери в района показват какво се случва на кръстовището между улица Хенрих Ибсен и булевард Черни връх в минутите след сблъсъка, при който загина Милен Цветков. Очевидци се притичват на помощ, за да помогнат на пострадалия в катастрофата журналист. Записът показва как с помощта на няколко човека той излиза от автомобила си.

Oще по темата
Очевидецът Тодор Петров разказа за инцидента от първо лице. "Изведнъж състоянието му се влоши, легна на земята, опитаха се да му правят сърдечни масажи, но не много успешно", обясни той.

Оказването на първа помощ след подобен инцидент крие голям риск и за двете страни - и за тези, които помагат, и за тези, които се нуждаят помощ. Според Симеон Йорданов от Българския червен кръст при катастрофата с Милен Цветков доброволците са действали правилно.

"Изместването на човека на по-безопасно място, на тротоара е било, за мен, правилно. Лекарите са казали, че вече е било въпрос на време", посочи Йорданов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В подобни ситуации най-важно е да се установи контакт с пострадалия, веднага след това се подава сигнал към 112. При нужда до идването на спешния екип се прави сърдечен масаж и обдишване. Ако пострадалият не може да се движи се изважда внимателно.

А междуврменно започна инспекция в района на катастрофата. От Европейския център за транспортни политики проверяват маркировката, знаците и широчината на платната.

Целта е да се изготви доклад, който да бъде изпратен на институтуциите, за да може да се избегнат инциденти, свързани с пътната обстановка. Докладът няма да повлияе на разследването на катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

*продължение

преди 4 години

Ако му е пръсната аортата, нормалният човек няма как да помогне, само хирург и то в болница има шанс. Но въпросът е, ако покрай теб няма линейка или лекар, задължително трябва да се окаже първа помощ на човек без пулс и дишане, защото мозъкът умира за около 5 минути без пулс, като ако в първите 3 не се окаже помощ, дори и да е оцелее човекът, може да има непоправими щети върху мозъка. Така че да, никой не знае като види на улицата бедстващ колко е зле, но ако не правим нищо, ще е по-зле 100%

59

Анонимен

преди 4 години

Хората са направили каквото е трябвало. Няма как да знаеш дали колата няма да се запали и да гръмне, така че естествено че трябва да извадиш пострадалия. ВНИМАТЕЛНО! Освен това, когато някой спре да диша, естествено че трябва да направиш сърдечен масаж, ако не го направиш, той така или иначе ще умре. Без дишане и пулс, няма живот, няма такова нещо като временно умрял и всяка секунда закъснение е фатална. Ако му е пръсната аортата, освен ако не си хирург с операционна и инструменти.

58

Анонимен

преди 4 години

Да, но отвреме навреме не е лошо да ни се напомня, че посткомунизмът не е само обезлюдяване (30% по-малко българи), застаряване (25% по-висока средна възраст), отчаяние (40% бедни), обедняване (заплата 78% от 1989) и най-прозаична мизерия (пенсия 47%),но нещо безкрайно по-зловещо

fallback