Снимка: Bulgaria ON AIR

"Винаги писането на коляно крие рискове. За да бъде един акт незаконен, той трябва да е в противоречие с целта на закона. Заповедите, които бяха издавани са в съответствие с целта на закона, а тя е именно извънредната обстановка и ограничаване на разпространението на COVID-19, коментира адвокатът Петя Мургова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя допълни, че ситуация на пандемия не се случва често и е нормално законодателят да не е бил подготвен, но законът се е опитал да обхване една голяма част от обществените отношения.

"Когато говорим за закон, не можем да говорим общо. Българските граждани са изключително засегнати, както от законодателството, така и от извънредната ситуация, но в крайна сметка е необходимо по-голямо осъзнаване", каза още адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ със сигурност нямаше да има такъв огромен натиск и нямаше софиянците, напуснали столицата, да се считат за засегнати от заповедта за затварянето на града, ако бяха спазили препоръките на Националния оперативен щаб.

Адвокат Мургова коментира, че е неизбежно да се премине към промяна и на други закони, защото по време на извънредната ситуация се променят обществените отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase