Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хубаво е да се даде шанс разумно да спазваме правилата, заяви криминалният психолог Росен Йорданов пред БНР.

"Времето оказва огромно влияние върху поведението на хората, колкото и банално да звучи. Това променя начина, по който ние гледаме на правилата, на обкръжението, на поведението и способността да поддържаме ситуативно постоянство в поведението си, ако сме решили да бъдем дисциплинирани", посочи експертът.

Според него с оправянето на времето са започнали и по-яростните дискусии за мерките.

Още по темата
"Ранната пролет беше доста студена, това създаде впечатление, че голямата част от обществото спазва разумно мерките. В момента, в който времето се оправи, се получи едно огъване по отношение на мерките", посочи Росен Йорданов.

Психологът смята, че имаме шанса да излезем от тази криза "с малко по-добра кондиция и самочувствие, че не сме на опашката, че сме взели адекватни мерки".

Той бе категоричен, че със сигурност не става дума за умишлен акт на протест решението на някои хора да пътуват извън София за Великден. Все пак той призова да се дава повече внимание на хората, които се съобразяват със ситуацията и реагират по-разумно.

Докато ранната пролет с по-студено време успяваше да наложи усещането, че има съгласие по спазването на противоепидемичните мерки, то затоплянето на времето възражда "старите крамоли и старото хейтърство", дискусиите стават по-яростни и успяват да скарат дори добри приятели, отбеляза психологът.

Росен Йорданов изказа мнение, че мерките трябва да следват "някои естествени процеси – както биологични, така и психологични". Той призна, че има основание в исканията да майки да могат да разхождат децата си в парковете.

"В близко бъдеще да се помисли за това как по-организирано и по-разумно да се даде възможност на хората да спазват правилата. Ако говорим за паркове или за планините, дали с по-сериозен мониторинг върху хората, които излизат навън – не знам дали достигат ресурсите на полицията, но трябва да се намери някакъв вариант, при който да се даде шанс да се спазват правилата, да се спазва безопасността, без това да нарушава създадения ред, да се дава лошия пример", коментира Йорданов.

Той отбеляза, че в Германия, където мерките се разхлабват от няколко дни, с част от първите стъпки са били отворени и малките магазинчета. Те обаче никога не са били затваряни при нас, посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase