Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Капацитетът на здравната система в България е адекватен на потребностите и е ориентиран към очакваното допълнително натоварване при достигане на връхната точка на епидемията. Това ще информира страната ни днес на неформалната видеоконференция на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване".

В рамките на срещата министрите ще обсъдят ситуацията и ще направят оценка на предприетите мерки за управление на кризата, свързана с COVID-19, вкл. при отчитане на евентуална втора вълна на заболявания.

Акцент в дискусиите ще бъде поставен върху въпросите, свързани с капацитета на националните здравни системи, възможностите за облекчаване на ограничителните мерки, ефекта от приложения координиран европейски подход за справяне със ситуацията и евентуалната допълнителна подкрепа от Европейската комисия за допълване на действията на национално ниво.

"На ниво ЕС е важно да продължи обменът на информация за предприетите от отделните държави членки мерки и разпространението на COVID-19. Всяка държава членка следва внимателно да оцени рисковете и ползите от отмяна на въведените мерки. Оправдан е предпазлив подход, при който значение има не само изборът на точния момент за промени, но и обхващането на крайно необходимите области (напр. в сектори като селско стопанство, строителство, транспорт)", е позицията на страната ни, одобрена на онлайн заседанието на кабинета днес.

Одобрена е също така българската позиция за участие в неформална видео конференция на министрите на външните работи/търговията на ЕС, която ще се проведе утре. Като единствена тема в дневния ред на видео конференцията са включени търговски аспекти на епидемията от COVID-19 - последици за търговските отношения и устойчивостта на глобално интегрираните вериги на стойността и доставките.

Неформален видеоконферентен разговор ще проведе и Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 16 април 2020 г. По време на обсъждането ще бъдат обменени мнения по последната оценка на ЕКОФИН за икономическото въздействие на пандемията.

Участниците във видеоконферентния разговор се очаква да одобрят изявление за подкрепа на банковото кредитиране за домакинствата и фирмите, които имат временни затруднения, и за поддържане на добре функциониращ застрахователен сектор по време на COVID-19 кризата.

На онлайн срещата ще бъде дискутирано и подкрепено и изявлението на министъра на финансите на Хърватия - Здравко Марич, в качеството му на председател на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, в рамките на Пролетната среща на Международния валутно-финансов комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

до36

преди 4 години

*** ти червен отворко май съжаляваш,че има само 700 заразени и само 30тина умрели??!! Ти май вземаш постиженията на правителството за ниската заболеваемост и смъртност поне до сега,за естествена даденост?! *** много ми е чудно каква песен щеше да припяваш ако Бойко се беше скрил и ви беше оставил както Борето Джонсън остави ингилизите да се натопят до гушите и после дай на обратно,щото видите ли от вирусът мрели и умници като тебе,а не само пенсионери!!Тогаз щеше пак да е виновен,че мретe?!

68

Емигрант

преди 4 години

Много червен откачалник в сайта,много нещо?! На много от вас катили ви се мре на думи,ама като ви опре ножа ще ривети като обезчестени моми!!Всичките сте едни мъже,че мани!Една карантина не можете да изтърпите,камо ли ако ви хване вирусът и ви надянат маркучите в трахеята!По неблагодарно племе от 85%вите им,бецили на Нинова,едва ли има в света!Бойко ви спаси г,ъзовете,а вие му се отплащате като го плюете?Каква ли песен щяхте да пеете ако умираха по 1000 души на ден както е в Италия и Испания?!

67

Max

преди 4 години

Има вид на интелектуалец завършил "Принстън" или "Иейл"

fallback