Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

От един месец България е в извънредно положение заради разпространението на COVID-19. Пандемията наложи безпрецедентни мерки във всички европейски страни и удари сериозно икономиката по целия свят.

Наред с икономическите проблеми, най-голямото предизвикателство за мнозина е социалната изолация и фактът, че хората трябва да си стоят почти постоянно вкъщи. А според психолози това оказва негативно влияние на психиката на човек.

Oще по темата
Как ви се отразява социалната изолация? С този въпрос редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 5009 души.

Всеки трети анкетиран (35%) посочва, че стоенето вкъщи и социалната изолация далеч не е най-приятното нещо, но заради здравето на хората ще трябва да се изтърпи. За цели 13% от българите обаче мерките влияят изключително зле на психиката, като 6% признават, че се чувстват ужасно вкъщи поради липсата на спорт и социални контакти, а други 7% дори признават, че усещат психиката си силно разклатена.

На фона на тях всеки пети (20%) се чувства щастлив, че може да остане по-дълго време в дома си с най-близките хора.

12% от анкетираните посочват, че поради факта, че не могат да работят от вкъщи и ходят редовно на работа, ежедневието им не се е променило много. За 3% от хората "спасението" от социалната изолация са домашните любимци, които трябва да се разхождат, а още толкова българи признават, че заради ситуацията са избягали от столицата и големите областни градове и временно са се преместили да живеят в села и малки градове, където ситуацията е по-спокойна и мерките не са толкова строги.

Цели 13% от българите пък категорично не одобряват социалната изолация като средство за борбата с коронавируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 4 години

Мен ми е ок. Ходя си на работа и там си се социализираме с колегите, когато е хубаво времето си карам колелото из града. През няколко дни се виждам с приятели (ходим си на гости по 1-2-3 на по чай или бира). Дразни ме единствено, висенето по КПП та ежедневно на излизане и влизане в града, че явно ще трябва да се носят маски навън, уви и че няма концерти, кина и театри, ОБАЧЕ и с това се свиква.

117

Alex2

преди 4 години

Цял месец ще съм на 60/40 кеф !И защо не 40 години съм плащал осигуровки !

116

Анонимен

преди 4 години

нивото падна - лека нощ

fallback