Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Извънредното положение и зачитане правата на гражданите не се изключват взаимно. В България навлязохме в ситуацията с пандемията със сравнително ниски равнища на солидарност, и то такава, сведена до липса на правила. Това ни излага на риск.

Солидарността в социална изолация е проблематична в общество като нашето, заяви доц. Антоний Гълъбов, социолог в Нов български университет, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българското общество има тежък проблем с реда, няма правила, не обичаме да спазваме наложените. Единни сме, когато трябва да сме против тях, обясни Гълъбов.

Като друг сериозен проблем в българското общество гостът посочи отношението към възрастовата група над 65 години, която представлява една трета от населението.

"Имаме дълбоко социален проблем, свързан със стареенето. Нямаме система от социални услуги, за да осигурим на тези хора достоен начин на живот", посочи той.

Според него у нас има общо повишаване на агресивността.

"Страховете заради ограниченията в правото на свободно придвижване и изразяване на различни мнения засега са неоснователни освен в случаите на корпоративен натиск. Европейската мярка е в това, че всяко същество е носител на права. Подмяната на индивидуални с псевдоколективни права руши ценностния фундамент на Европа", смята гостът.

Доцент Гълъбов изтъкна ролята на здравните медиатори и необходимостта от масово дезинфекциране.

По повод новия обществен ред социологът отбеляза, че глобализацията е достигнала естествените си граници. "Виждаме "избуяване" на държавния протекционизъм", поясни Гълъбов.

Целия разговор гледайте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase