Снимка: Pixabay
Потребители сигнализираха, че са станали жертва на нова измама в интернет, при която може да бъдете атакувани през нигерийски телефонни номера. При новата схема тези, които продават скъпи стоки в платформи за безплатни обяви може да останат без стока и без пари за нея. Може потребителите да се окажат и с празна банкова сметка. 
 
През последните дни десетки потребители са станали жертва на тези търговци. Експерти смятат, че именно по време на изолацията този тип измами зачестяват. 
 
Светослав Денехчиев преди дни публикува обява за продажба на сватбената рокля на съпругата си в интернет. Офертите не закъсняват: малко след това на телефонния номер, публикуван за контакт в обявата, получава атрактивно предложение.
 
"Получих съобщение от жена в Естония със запитване относно самата оферта. Тя ме пита само от колко време я имам и на каква цена се продава. Това беше всичко, което имаше нужда да разбере", разказва Светослав в ефира на Нова ТВ. 
 
Жената се представя за Ирина. Тя иска от Светослав банкова сметка, за да преведе пари за роклята веднага. 
 
Ирина настоява роклята да се изпрати веднага, тъй като спешно се нуждае от нея. В замяна обещава да изпрати парите, за което ще гарантира с платежно към неговата сметка. Светослав се съмнява в предложението и настоява да изпрати роклята по куриер с наложен платеж. Отсрещната страна не се съгласява. Тогава той разбира, че е мишена на онлайн измама. И решава да потърси информация в интернет. Попада на редица публикации в естонските медии за схемата.
 
Оказва се, че схемата е позната на киберекспертите. Мишени обикновено са продавачи на скъпи стоки, които са изкушени от бързи оферти за покупка от чужбина. За да се създава доверие се използват профили на реални хора, но с крадена самоличност.
 
Зад профилите на уж европейските купувачи се крият нигерийци, които действат по добре изградена схема, разказват експерти. 
 
След като се сдобият с телефонните номера от обявите – измамниците започват да водят разговорите извън сайтовете. 
 
Невъзможно е да се проследят пратките, защото обикновено са поръчани от "кухи" адреси. Така стоката се продава отново в някоя платформа за обяви като тя не достига до измамниците. Печалбата за тях е 100 % тъй като не дават и лев за стоките, които поръчват от потърпевшите.
 
Експертите смятат, че подобен тип киберизмам зачестяват сега, когато повечето хора комуникират предимно по интернет и се нуждаят от бързи пари като Светослав. При схемата измамените могат не само да останат с празни ръце, но и личните им данни също са на прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase