Снимка: БГНЕС
fallback

По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев, съобщава bTV.

Oще по темата

Той добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

„Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката „60/40“ в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

„2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори – през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши“, заяви бившият министър на икономиката.

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Анонимен

преди 4 години

До ВладоТи все едно не живееш в България и не знаеш какво е положението? Държавата не прави почти нищо за болните, ти сам трябва да си помогнеш или да просиш дарения. Хиляди професии получават близо до минималната работна заплата, независимо че изискват висше образование. Дай сега всички да станат икономисти и ИТ-та, но тогава всички пак ще са на 1000 лева заплата. Виж какво стана с юристите - реши всеки, че е престижно и се изкарват пари и се пренасити пазарът. Същото ще стане и с ИТ балона

116

Владо

преди 4 години

До Анонимен 116Важното е да е полезна на себе си, за да не се налага обществото да е полезно за нея. Полезен е този, който може сам да се издържа, без да разчита на помощи от държавата, а само на собствените си знания и умения. Когато те започнат да не достигат, тогава такива хора стават вредни за обществото. И никога не съм говорил за болните. Те са единствените, на които държавата е длъжна да помага. Всички останали мрънкачи и мизерници трябва да си налегнат парцалите и да почнат да печелят.

115

seira

преди 4 години

До Мария 122:НЕ МИ ТРЯБВА ВАШАТА ЗЕМЯ!ЩОМ ПРИТЕЖАВАТЕ ЗЕМЯ - ОБРАБОТВАЙТЕ Я, ПРОДАВАЙТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ И ПЕЧЕЛЕТЕ!АКО НЕ ИСКАТЕ ДА Я ОБРАБОТВАТЕ - ПРОДАЙТЕ Я!АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ОБРАБОТВАТЕ ИЛИ ПРОДАВАТЕ ЗЕМЯТА СИ - ПЛАЩАЙТЕ ВИСОК ДАНЪК СОБСТВЕНОСТ, ЗАЩОТО ПРИТЕЖАВАТЕ АКТИВ (СРЕДСТВО ЗА ПРОИЗВОДСТВО), КОЕТО СТЕ БЛОКИРАЛА, ЗА ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА И ПО ТОЗИ НАЧИН ВРЕДИТЕ НЕ САМО НА СЕБЕ СИ, НО И НА ОБЩЕСТВОТО!ЗЕМЯТА - СОБСТВЕНОСТ НА ТЕЗИ, КОИТО Я ОБРАБОТВАТ!!!НАРОДЕ!!!!!

fallback