Снимка: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването на великденските празници в храмовете предвид COVID-19. Това съобщиха от Пловдивската света митрополия.

Още по темата

Разпоредено е на празника Вход Господ в Йерусалим, освещаването на върбовите клонки да се извърши в навечерието на празника, след празничната вечерня. Раздаването на върбата да става отвън в двора на храма, а не вътре, при строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

На Велика Сряда, след малкото повечерие, ще се извърши и чина на великия маслосвет. Помазването с осветения елей да се извършва при спазване на изискванията, като на Велики Четвъртък ще се извърша само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.

На Велики Петък, след изнасянето на св. Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант. В нощта на Възкресение Христово също ще бъдат спазени всички изисквания предвид усложнената епидемиологична обстановка.

В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на Възкресната Вечерня (Второ Възкресение), няма да се организират общи съвместни богослужения, а всеки свещенослужител в храма ще отслужи Пасхалната Вечерня. Поздравът на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни ще става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.

По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата и паленето на църковните свещи ще се осъществява пред храмовете, при спазване на и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase