fallback

Епидемия се обявява, когато на 10 000 души 200 са болни. У нас цифрите са доста по-различни и обявяването на извънредните мерки е по-скоро превантивно. Това заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването доктор Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Броят на болните е по-голям от обявения. Много малко хора са тествани. Ако не тестваме никого, няма да имаме и случаи на заразени", подчерта д-р Кацаров.
 
Той смята, че тайната в ефикасното справяне с COVID-19 се крие в масовото тестване. От думите му стана ясно, че в Германия правят по 50 000 теста на ден и е една от страните с най-добри резултати в битката с новия вирус. 
 
"Трябваше по-рано да се снабдим с тестове. Още през февруари, когато епидемията се задаваше. В Германия и Дания не само прилагат масово тестване, а и изолират и болни, и здрави хора. Трябва масово тестване, за да се хване болестта в ранен стадий", заяви Стойчо Кацаров
 
Страни като Германия и Дания са изготвили програма за хора, които са преболедували. Тази програма установява дали те са наистина здрави и излекувани. Тогава те могат да напуснат изолацията си. Според д-р Кацаров краят на пандемията у нас не е близо.
 
"Мерките за защита закъсняха. Медиците,които са на първа линия, трябва да са тествани непрекъснато, а не след появата на симптоми. Миналата седмица подобна ситуация имаше във видинската болница. На 21 медици, които имаха контакт с доказано болен пациент от коронавирус, им бяха изхвърлени пробите", разказа доктор Кацаров. 
 
Д-р Кацаров твърди, че загубата на медик е двойна загуба. А финансовата криза вече била факт и в здравеопазването.
 
"На много места бяха пуснати колеги в неплатен отпуск, защото са забранени плановите операции и други", разясни той. 
 
Председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че трябва да сме оптимистично настроени и да се научим да живеем като се пренастроим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Татул

преди 4 години

До ЖоСъгласен съм с теб, ще допълня, че много голям процент тестове са фалшиво отрицателни. Спокоен си излизаш и ръсиш зараза.

14

Анонимен

преди 4 години

Писна ми от тъпоумни лекари!

13

До 8

преди 4 години

Хората раздават ръкавици и дезинфектант.Спокойно.

fallback