Снимка: БГНЕС
Частните ясли и детски градини също са силно засегнати от обявеното извънреднто положение заради коронавируса, предаде БНР. 
 
Масова практика в София е взимането на такса от родителите, въпреки че децата не посещават забавачките от месец март. 
 
Извънредната ситуация принуждава собствениците на такива детски заведения да събират процент от таксите от родителите, за да могат да плащат наемите на сградите и заплатите на персонала. 
 
Според управителя на една от най-големите частни детски градини в София, която пожела да остане анонимна, в момента градините няма как да просъществуват, ако не събират пари от родителите. 
 
"Много добре ги разбирам, че от тяхна гледна точка ние сме затворени, не даваме услуга. Ние в момента сме принудително затворени без някакво частично финансиране ние не можем да преминем през тези месеци". 
 
Яна Тончева е една от многото потърпевши в ситуацията, не работи, защото е по майчинство. Съпругът й работи от вкъщи, но заплащането дори на половината такса в частната ясла, която дъщеря й посещава, вече е непосилна за тях.
 
"Голяма част от техните разходи ги няма – за отопление, за храна. Ние също сме в неизгодна позиция и просто ни се наложи да отпишем детето", каза Тончева.
 
Частните ясли и детски градини също имат право да кандидатстват по схемата 60 на 40.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase