fallback

Бургаски инженер се включва в борбата с COVID-19. Той е изобретил апарат за обдишване, който можете да се сглоби вкъщи.

Инж. Константин Чепъков казва, че апаратът може да се ползва в домашни условия, ако болничната система от заразени с коронавирус се претовари. Той допълни, че апаратът е евтин, ефективен и може да се сглоби в домашни условия.

"Основните неща са 3 - тъй нареченото медицинско амбу за ръчно обдишване, другото е гърбичен механизъм и третото е задвижващ механизъм, в случай използвам най-достъпния механизъм - т.нар. винтоверт", каза още той.

Апаратът работи с батерии до 3 часа. При всеки оборот - механизмът притиска и отпуска съда и така осъществява обдишването.

"Могат фино да се настройват оборотите и от там обдишванията за минута, което е важно.За възрастни хора се препоръчва от 12 до 20 обдишвания на минута", категоричен е инженерът.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

Според мен няма кой знае колко ***, под големият дървен ексцентрик (така се нарича, нали?), според мен черната ролка е подвижна и вероятно на някакви лагерчета, така че контактуват само в една точка. Поне аз така го видях.А за човека, Браво и пожелания за много успехи!

28

Сандо

преди 4 години

Хейърчетааааа реалността е следната - в Казанлък има 2 а в Хасково 10 респиратора! Познайте кво ще се случи ако короната ни залее както дави Испания или Италия. Нека бъдем благодарни на всеки които мисли и прави нещо по въпроса.

27

Вярвам (продължение)

преди 4 години

Чух репликата "Кого е питал, та представя част от дисертация за зачисляване?" Беше казано по адрес на млад човек, донесъл в секцията към която работеше част от дисертационен труд, с молба да го зачислят на свободна докторантура.Като им чу превзетите изказвания, от които личеше, че дори не са прочели представеното, си дигна чукалата. После чухме, че се е зачислил към катедра във ВУЗ.Аз пък напуснах три години след успешна защита. Не се издържа.Ако си без връзки, гледат на теб като на натрапник.

fallback