Кризите и нещастия създават благоприятна атмосфера за дезинформация, затова ролята и отговорността на журналистите в момента е по-голяма откогато и да било. 
 
В такава ситуация сензациите, преувеличените и шокиращи заглавия могат да имат опасни последици. Това заяви в свое интервю пред Webcafe.bg опитният журналист и водещ на новините по Bulgaria ON AIR Десислава Атанасова.
 
В интервюто си тя обясни, че при всички неизвестни около COVID-19 е нормално хората да са по-склонни безрезервно да се довeрят на всякаква информация, поддавайки се на страха и емоциите, дори на надеждата. Но в настоящия момент, а и не само, да бъдеш добре информиран е въпрос на личен избор. 
 
"Основната разлика между утвърдените издания и информацията в социалните мрежи, е в източниците. И тук идва нашата роля като журналисти да не подведем аудиторията си. В същото време всеки трябва да бъде отговорен към себе си и близките си, като внимателно подбира източниците си на информация", заяви тя.
 
Вече десетилетие Десислава Атанасова се занимава с журналистика, като преди да стане част от екипа на Bulgaria ON AIR, трупа телевизионен опит в регионалната телевизия "Око" в Благоевград. Завършва "Международни отношения" във Виена, а след това придобива магистърска степен по "Европеистика". Решава да поеме по пътя на журналистическата професия заради динамиката на професията.
 
Казва, че една от най-трудните за съобщаване новини в последно време  е била тази, че в България има регистирани заразени с COVID-19. A най-хубавата - за 10-годишния Божидар, който дарил спестяванията си за тротинетка на болницата в Добрич, където живее, за апаратура, необходима за случаите на зарaзени с COVID-19. "За да може да няма вируси и всички деца да си играем навън", това бяха думите му“, разказва Деси.
 
Цялото й интервю може да прочетете в Webcafe.bg тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase