Експерти от БАН работят по създаването на ваксина срещу COVID-19. Департаментът по вирусология ще изследва 22 антивирусни тела. Доцент д-р Милка Петрова обяви пред Bulgaria ON AIR, че от института очакват финансиране, но работата вече е започнала.

"Надеждата идва от това, че пробите са аналози на досега използваните. Те вече дадоха положителен резултат срещу подобни вируси. Надяваме се да открием вещество терапевтик", допълни тя.

От друга страна, възможно е ваксината срещу туберкулоза да е лекът за коронавируса. Изследвания за тази възможност правят световни лаборатории през последните дни.

Учени от различни държави вече са открили разлика в смъртността от COVID-19 в страните, в които е задължителна ваксината БЦЖ за населението и там, където не е била.

Според тях страните, където масовата имунизация с БЦЖ не е била въведена, в това число Италия, Нидерландия и САЩ, са много по-силно засегнати от COVID-19. Те твърдят, че ваксинацията с БЦЖ снижава нивото на заразяване с вируса.

Академик Ангел Гълъбов от БАН заяви в "България сутрин", че това е възможно, защото в основата си ваксината има имуностимулиращо действие и се използва като средство срещу злокачествени заболявания.

"Знаете, че тази ваксина се произвежда у нас и се прилага масово. Но са нужни просторни изследвания", посочи той.

Той обаче призна, че в България няма трето ниво на безопасност. "Поради това не можем да вкараме в лабораториите коронавируса, който причинява сегашната епидемия. Работим с друг човешки щам на COVID-19", обясни той.

Предстоят опити от екип по микробиология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase