Снимка: БГНЕС
fallback

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли с 6.7% остава.

Не се предвижда намаляване не възнагражденията на хората, които получават заплати от държавния бюджет.

Oще по темата
"Има служители на бюджетна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на привилегии, а за намиране на стимули за работата им. Възможно е да се вземат частични мерки за администрации, които нямат водеща роля, и които са с ограничени функции в момента на кризата", каза министърът.

По думите му никой не задължава фирмите да използват помощта за работниците, известна като 60/40, която беше приета от правителството днес.

"До преди месец дебатът беше откъде да внесем - от всякакви екзотични дестинации, работна сила. Днес мислим за ролята на работниците за успешния бизнес и дали с лека ръка да се отказваме от тях, защото хората могат след време да си намерят друга работа", каза Горанов.

Той посочи, че за фирми, които са имали финансови затруднения и преди кризата заради вируса, мярката няма как да е пълноценна.

Министерският съвет днес ще предложи на парламента да се увеличи лимитът за държавен дълг, каза Горанов и беше лаконичен по темата за момента: "Милиарди са".

Централната банка и търговските банки разработват единна методика за отсрочване на кредити. Горанов каза, че тя дават гъвкавост, така че да не се наложат прибързани мерки спрямо кредитополучателите и банките да могат да прилагат гъвкав подход.

Първоначалното кандидатстване по мярката 60/40 е за месец. Работодателят преценява колко работници да включи в нея.

Никой няма да бъде накаран насила да приложи тази мярка. Ще дадем колкото е нужно, докато действа тази мярка за 3 месеца. Ако в един момент се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да я развиваме, ще трябва да се мислят други по-радикални мерки, обясни Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

1

преди 4 години

До Николай Стоянов,и той като тиквата развява крачоли да събира рейтинг,и още,поне той има жена,да и пази гащите,а твоя любим,на кого гащите пази.

53

Анонимен

преди 4 години

Добре с мерките, ама защо само търговия на дребно, заведения и туризъм? Стоматологични клиники са затворени и нямат пациенти, болници, адвокатски кантори, автомобилни сервизи, фризьорски салони, дребни магазини, шивашки цехове... Даже в ИТ много обороти са паднали в пъти поради блокажа и липсата на нови големи поръчки, просто защото няма кой да ги пусне и одобри.С какво всички освен няколко отрасъла са по-различни? С какво за тях кризата не е тежка като за ресторанта? От помощ имат нужда всички

52

Анонимен

преди 4 години

До 17,Има малко проблеми. 1. Ако всички продават, кой на каква цена и дали изобщо ще купи?2. Ако продадат хотел и платят по 6 заплати, после къде ще работи персоналът?3. Кой ще плаща на работниците до финализиране на продажбата?4. Кой ще плаща за кредита за хотела и дали ще фалира банката или ще останат пари за заплатите?5. Кой ще плаща ДДС, осигуровки и други данъци на бюджета после?Та се иска малко мислене първо...

fallback