Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Премиерът Бойко Борисов и министрите ще проведат чрез видеоконферентна връзка днес от 13.30 ч извънредно правителствено заседание.

На него ще бъде разгледан Проект на Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Oще по темата
Мярката е известна като 60/40 и цели да подпомогне бизнеса, засегнат в най-голяма степен от разпространението на коронавируса у нас.

След продължителни преговори с работодателите и синдикатите беше постигнато принципно съгласие всички икономически сектори да имат достъп до схемата, при която държавата ще плаща 60% от заплатата на работника, ако той не бъде съкратен.

За да покрива мярката за три месеца, държавата осигурява 1 милиард лева. 40% от възнагражденията, но и осигуровките, ще трябва да покрива работодателят.

Вицепремиерът Томислав Дончев вече обясни, че първи ще бъдат подпомогнати непосредствено засегнатите от заповедта на здравния министър за въвеждане на карантинни мероприятия, тоест ресторанти, други заведения, всякакъв тип услуги, които не могат да работят.

Фирмите ще трябва да доказват спад в продажбите през март спрямо същия месец на миналата година, който вероятно ще бъде приет в размер поне 25%.

След приемането на мярката днес от правителството се предвижда засегнатите да кандидатстват пред Агенцията по заетостта, където ще изпращат списъци с работници, а НОИ ще превежда средствата по банков път.  

От бизнеса най-твърд противник на предложението е АИКБ с аргумента, че в кризата фирмите нямат възможност да поемат тези 40%.

Днес окончателно ще стане ясно какво ще залегне в Проекта на Постановление на МС. След заседанието по темата ще има и изявления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 години

Жалко, но истина:Благодарение на дрвения принцип 100 пъти една лъжа е истина, днес се стряскаме повече от ''пенсионер с 2 байпаса и корона вирус'' от колкото от дете с тумор в мозък!Всеки пляска до чушкопека на балкона на лекарите. Но лекарите, които дават парацетамол на развалините с 3 инсулта, 2 клапи и захар 27, са капка в морето. Останалите за без работа, защото са я ортопеди, я хематолози, я очни лекари.Телевизора не е мандра. Животът е друг, реалността е различна.

37

Козяк

преди 4 години

Погледнете снимката ! Задълбочил се е в материята и работи над проекта за спасяване на нацията. А много са кртикарите, но нямат представа за неговото натоварване, още повече сдед като спряха директните мероприятия в Брюксел и се стигна до телеконференции ...

36

Брудос

преди 4 години

Въпрос към редактора (ако е в състояние да отговори): Не може ли да се формулира така "Кабинетът обсъжда извънредно и т.н." Или е наредено Борисов да се посочи като нещо специално, т.е. "Зевс и боговете решиха " Той не напразно ви нарече ***, но това не е най-обидното. Вие сте бездарни подмазвачи без никакво достойнство .. Можете да побързате с изтриването, на това сте безупречни ..

fallback