fallback

"Всички наши задгранични мисии имат инструкции да предоставят информация за българи, постоянно живеещи там, които искат да се върнат у нас или на такива с временна заетост, какъвто е случаят с Тирол, така че да знаем колко българи искат да се приберат. Изготвили сме списък."

Това каза в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Посланикът ни във Виена и Ситуационният център в София са във връзка със сезонните ни работници в Тирол“, уточни Захариева. "По моя информация нашите са около 50 души, но са в различни населени места. Трябва да се съберат на едно място. Поискали сме оферта от превозвач. Предоставена им е офертата, за да могат да разделят тези средства и да се приберат.  Поискали сме с нота до Австрия и чакаме да видим дали австрийските власти ще дадат разрешение тези хора да излязат от тази област", заяви още вицепремиерът.

Oще по темата
По думите й страната ни е успяла да изведе доста български граждани до момента от всички континенти, но все още имаме казус с Чили. Този казус е общоевропейски, тъй като тази страна не допуска европейски самолети.

В първите дни в МВнР е имало по 700-800 обаждания на ден от българи в чужбина.

По време на конферентния разговор между външните министри от ЕС в началото на седмицата е поставен въпросът за опашките от ТИР-ове по вътрешните граници на ЕС. "Не е нормално да се чака с часове, а понякога - и с дни между две държави от ЕС", коментира вицепремиерът Захариева.

"За товарния трафик трябва да има зелени коридори, да няма фиксирани часове, а преминаването да се случва през цялото денонощие – не само за стоките от първа необходимост, а за всички стоки. Т.е. всяка държава от ЕС да отмени ако е въвела ограничения в часовете за преминаване на товарния трафик по границите. Идеята е да се чака не повече от 15 минути, но това, разбира се, е препоръчително. Но дори и да се постигне преминаване в рамките на час, би било добре. Така или иначе, вече има подобрение" коментира външният министър по отношение на товарния трафик.

"7 % от публикациите в социалните мрежи, свързани коронавируса, са дезинформация", каза още Захариева, позовавайки се на експертен анализ, получен един ден преди съвета на външните министри от ЕС в началото на седмицата. Тя припомни, че преди евроизборите ЕС създаде звено за борба с фалшивите новини, в което всяка страна има представител.

"Виждаме много силни дезинформационни кампании във връзка с пандемията – и по отношение на произхода на вируса, и по отношение на това кой от водещите фигури е болен, и по отношение на това какво да се прие или не във връзка с болестта. А последното може да бъде опасно за здравето", заяви Захариева и апелира "Слушайте официалните институции и щаба, не се самолекувайте, защото това може да бъде опасно за здравето ви".

Целия разговор на Милена Милотинова с Екатерина Захариева - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Гешев

преди 4 години

спиш ли. Тази нарушава карантината умножено по броя на връщащите се. Глоба и съд за нея. 100 върнати Х 5000 лв.

29

Колко още?!??

преди 4 години

Ама вие сериозно ли!??? Как не ви е срам! Докога ще ги събирате от всички опасни места?! Защо?! Всички сме затворени, а вие само привнасяте, кога ще се затвори кръга като идват нови и нови от все по-кризисни райони??! Няма ли някоя мисирка да пита щаба ОПРАВДАНИ ли са тия действия?! Как ще се следи за спазване на карантината на въпросните? Кой ще ги проверява?!

28

Анонимен

преди 4 години

Захариева ако не ги сложиш в карантина в някой хотел на тяхна сметка, значи умишлено заразяваш много българи! С всеки самолет вдигаш карантината със седмици даже месеци. Да са се прибрали на 13.03.20.

fallback