Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, заяви главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов пред БНТ.

Тъй като съм свидетел на едно презапасяване на населението, купуваха се много големи количества хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти, аргументира се Симов.

Той обясни, че на Софийската стокова борса цената на хранителните стоки също върви надолу. Става въпрос за пшеницата, царевицата, слънчогледа. При някои от основните хранителни стоки се наблюдава намаление - например, при брашното. Задържа се цената на млечните продукти - кашкавал, сирене. Яйцата запазват цената си. Има поскъпване при месото. Цитрусовите плодове поскъпват също.

Симов каза още, че от началото на годината цената на петрола е паднала повече от двойно. "Бяхме свикнали цената да е около 65-70 долара за барел, а в момента е 26 долара за барел. Това влияе и на производните на петрола продукти и би трябвало те също да свалят цената си.
Фрапираща е и цената при търговията с металите. Много ясно се очертава тенденцията към понижаване на цените, може би поради по-слабото потребление в Китай, където се търгуват основните количества метали", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 4 години

Ало,скъпа,дето пишеш глупости,скоро ходила ли си в магазин, всичко се вдига с часове,злоупотребява се с народа и на никой не му пука,важно е собствениците на магазини да трупат,няма закони, няма,празни приказки да няма спекула,а тя сега е най много.В нашето населено място всяка седмица си вдигат цените и като влезнеш даже ти казва нагло,е ми всичко се дигна,но това е постоянно.

30

Кошмар

преди 4 години

Всички цени на хранителните продукти са безобразно увеличени. Срамота!

29

Анонимен

преди 4 години

Мда петрола падна 3 пъти в цена , апо бензиностанциите само с 30ст. Като се върне на 60$ по бензиностанциите ще е по 4лв литър. Така са сметките в бг

fallback