Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Цялото население на страната да бъде тествано за коронавирус и здравите хора да се върнат на работа.

Това предлагат група експерти като част от мерките за справяне с кризата с Covid-19. По тях е работил и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Oще по темата
Според него така ще се установят огнищата на заразата. За целта ще се използват бързи тестове, които не са толкова надеждни, но ще дадат относително точна картина. След това ще се проведат по-надеждните и бавни тестове, но здравите хора ще могат да се върнат на робата, предаде БНР.

По думите на Василев работодателите биха поели тестването на всеки седем дни на работниците си. Така стопанският живот на България ще се възстанови по-бързо.

"Държавата има капацитет да прекара около 3 млн. души през избирателните секции, имаме списъци. Един тест отнема по-малко, отколкото да попълниш и да пуснеш бюлетина. Спокойно може да се организира в рамките на 3-4 дни и да няма струпване на хора на едно място. Тези, които ги няма в списъците, прави се една интернет страница и по настоящ адрес ги ориентират в коя секция да отидат. Всичко това може да стане с един инструментариум, който хората и държавата познават", смята Василев.

Според него тези тестове могат да се правят от всеки с минимална подготовка.

"Един бърз тест струва 5 лева, ако искаме да тестваме 7 млн. души, това са 35 млн. лева за консумативи за бързите тестове. Току-що гласувахме 4,5 млрд. лева за мерки... По-бавните тестове, за да може да влязат обратно в обръщение хората, те са по-скъпи – около 30 лева на тест. Те отнемат и повече време за обработка. Трябва да знаем къде са тежките гнезда на зараза", коментира той.

Европа в момента е в труден момент, имаме доста стръмно нарастване на броя на случаите на коронавируса в много държави. Има нужда от координиран и силен отговор, но е трудно, каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог и експерт в Европейския център за контрол на болестите. Специализирал е в Лондонското училище по тропическа медицина, има докторат от Оксфордския университет, изследвал е епидемията ТОРС в Китай.

"Картината за вируса постепенно се изяснява, но това става бавно. Това, което знаем, е, че новият коронавирус е приблизително толкова заразен, колкото вирусът на грипа. Все повече става ясно, че той е сравнително високопатогенен вирус – за смъртността при него оценките варират от малко под 1 на сто до над 3 процента. За вирус, който се предава лесно, това е една висока степен на смъртност. И неслучайно и в България, и по света има една голяма загриженост от разпространението му", отбеляза експертът.

Според него откриването на ваксина се разделя на два етапа – разработване на продукт за имунен отговор на човешкия организъм, което е по-краткият етап. Много по-дълго време отнемат изпитанията на ваксините, отбеляза д-р Петър Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 4 години

Всичко се върти около едни милиони които трябва да се откраднат.

38

Анонимен

преди 4 години

До 37Ти като не искаш да ходиш на работа не ходи. Обаче ние останалите искаме да работим и да си запазим работните места, както и фирмите в които работим да оцелеят.

37

Анонимен

преди 4 години

зора им е да дръпнат на всеки от кръвта. Искат генетична банка щото можели успешно да клонират всичко От домат до Американски президент

fallback