Снимка: Bulgaria ON AIR.
fallback

Броят на заразените с коронавирус у нас продължава да расте. Общият брой е 242, но на този фон ген. Мутафчийски каза, че вече имаме четвърти оздравял.

Заболелите в световен мащаб надхвърлиха 450 хиляди, има и 20,519 смъртни случая.

"От моя гледна точка ще издържат не само софийските болници, те са готови и са посрещнали първите заразени с COVID-19. Мащабът на епидемията е толкова всеобхватен и толкова сложен, че в някои отношения е непредвидим. Това, което се изисква от нас, от Националния кризисен щаб, е изпълнено до последната запетайка. Да похвалим действията на правителството и на щаба за изключителната реакция", каза общинският съветник от СДС д-р Антон Койчев в предаването "Денят ON AIR".

Според него не сега е времето да се правят масови тестове, които ще имат известен процент на недостоверност.

Той посочи, че Италия е изключително добре развита държава, но въпреки това е имало претоварване на здравната инфраструктура.

"Ломбардия е сред 10-те най-добре области, снабдени с медицинска здравна логистика и осигуреност в региона. За да не стига до срив в здравната система, единственият начин са мерките, които предлага щаба - ограничаване максимално на физическите контакти. Няма друг вариант, защото иначе рискуваме да не издържи здравната структура. Столичните болници имат готовност по препоръка на щаба и под неговото ръководство да разкриват достатъчно на брой инфекциозни легла", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Койчев допълни, че в България има 1463 общо в цялата страна, а в световен мащаб има голямо търсене. Той посочи, че Китай е глобален производител не само на респиратори, но и на лекарства.

"Мисля, че почти няма места и колеги, които да нямат предпазни средства. Сигурен съм, че скоро ще има ваксина. има различни научни съобщения за лекарства, които са в последна фаза на изпитване. Ние следваме опита на колегите, които се сблъскаха челно с това бедствие", категоричен е той.

Всеки от нас може да е носител на този вирус, според него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

А бе

преди 4 години

пуснете ги тия тестове в аптечната мрежа, пък всеки сам да преценява дали да се тества или не. Какво сте седнали вие да ми казвате дали да живея или да умирам. Изведнъж, моля ти се, станахме планова икономика с дефицит на всичко. Бах ти Съюза, бах ти чудото... Ще чакаме позволение от тях да си махнем ДДС-то за медицински стоки, бюрократи нещастни!

27

Анонимен

преди 4 години

С други думи, ще поръчаме 10 000 респиратора /вентилатора/, но къде ще поръчаме кадрите, които да са достатъчно компетентни да работят с тях?!

26

До философите!

преди 4 години

Какво ще ви стане, ако се съмнявате, че бихте могли да прихванете вируса(от чужбина, в болница, работа с хора) и при възможност да се тествате с бързите тестове? Не слушам черният шаман от оперативният щаб, а слушам специалисти виросолози, които знаят какво правят, а този хирург може само да реже и говори. Слушах професор виросолог, който каза, че има голяма полза от бързите тестове, това го каза и доц. Мангъров, който добре познава вирусите!

fallback