Снимка: архив, БГНЕС

Издадените болнични за обща карантина са 1410, 1/3 от тях или 465 са болничните за карантина със съмнение за коронавирус за периода от 16 до 22 март 2020 г. Това съобщиха от Националния осигурителен институт за „Монитор“.

Броят болнични листове с причина карантина по всички причини за същия период от време е 1410, сочат още данните, предоставени от института. За периода от 2 до 10.03. 2020 г. болничните за обща карантина бяха 317 по данните, предоставени ни тогава от НОИ.

От справката става ясно, че близо 4 пъти повече са вече издадените болнични листи за обща карантина. От института заявиха, че ситуацията с болничните за карантина се следи и анализира ежедневно.

Още по темата

Притеснения относно плащанията и финансите на института не трябва да има, увериха експертите. Предвидените разходи за фонд „Общо заболяване и майчинство“ за 2020 г. клонят към 1 милиард и 300 милиона лева. 633 млн. от тях за изплащане на обезщетения за общо заболяване и карантина, където попада и коронавирусът, разясниха още от Националния осигурителен институт.

В случай,че възникне допълнителен недостиг на средства НОИ разполага с гъвкавата опция по силата на Закона за публичните финанси да бъде одобрен допълнителен трансфер от Министерския съвет по бюджета на НОИ с източник централния бюджет. Това е възможно, ако не се влошава салдото по държавния бюджет. Крайна мярка е предложение за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, предложението за това става през водещите министерства - Министерство на труда и социалната политика и Министерство на финансите.

Право на 30 дни болничен имат хората, които са излекувани от коронавирус и са здравноосигурени. Този вид болнични листи се издава от ЛКК. Право на такъв вид обезщетение имат и тримата вече оздравели пациенти, стига те да отговарят на условията за това, разясняват експертите от осигурителния институт. Не е ясно дали всички заболели от коронавирус у нас, наблюдаващи се в къщи, използват болничен, защото не ясно дали всички са осигурени лица и имат право на такъв тип обезщетение. Болничните листове за обща карантина и за карантина със съмнение за коронавирус се издават от личните лекари, разясниха от осигурителния институт.
 

Коментари Напиши коментар

16

Дон14 ММ

преди 1 година

В Швеция държавните служители са 29% от заетите, а в Дания са 28%. В България колко са?

15

До да

преди 1 година

също в асансьорите мирише на ракия и цигари но хората си търпят може би от страх или от селски манталитет но че се разнася зараза си е *** факт

14

да

преди 1 година

Се забрани изхвърлянето на органични отпадъци, които не са поставени в затворени торби. Особено любимия навик на някои пенсионери да разнасят вмирисани кофи с *** и да омирисват входовете и асансьорите на лук и вкиснато. Това е препоръка от азиатски опит за борба с вируса но и ние отдавна сме го прозряли.