Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикатът на служителите в МВР настоява за среща с вътрешния министър Младен Маринов, за да обсъдят притесненията на полицаите от липсата на точно разписани правила за работата в условията на извънредно положение и увеличените задължения на органите на реда. 

Още по темата

Те изпратиха писмо до министър Маринов, в което се настоява за ясен алгоритъм на работа, който да е съобразен и с това, че полицаите също са застрашени от заразата с COVID-19.

"Ние сме на първа линия в срещата с гражданите", заяви пред БНР председателят на УС на Синдиката на служителите на МВР Иван Павлов.

По думите му при липса на предпазни мерки МВР може да се превърне в липсващото звено в борбата с коронавируса.

Павлов посочи, че има огромни пробойни, свързани с осигуряването на личната защита.

"Има малки селища, където в районните управления мерките се изчерпват с изхвърлянето на кошчетата за боклук и дезинфекциране с ракия, която всеки си е донесъл от вкъщи", обясни той.

По думите на Павлов не е решен въпросът с дезинфекцията на полицейските автомобили.

Той обясни, че полицейските служители, за да си изпълняват служебните задължения, трябва да осъществят множество контакти с множество граждани, особено в ситуацията на извънредни мерки и въведеното ограничаване на придвижването на гражданите, които трябва да преминават с автомобилите си пред КПП.

"Всеки един участник в трафика има досег с полицейски служител. Видяхте за какви километрични опашки от автомобили става въпрос", посочи Павлов и добави, че изискването за увеличаване на отстоянието на хората един от друг не може да бъде спазено от полицаите, защото тяхната работа изисква по-близък контакт, за да проверяват документите на гражданите.

Той коментира, че не всички полицейски служители са снабдени с предпазни маски и ръкавици.

По думите му мерките, които МВР изпълнява са свързани с раздаване на служителите на противогази от 80-те години, които "са изключително непригодни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase