Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Държавата прави всичко необходимо до момента да се справи с епидемията, но здравната ни система няма необходимия ресурс, за да се справи с епидемията с мащабите, с които се вихри в останалите държави.

Това каза професор Коста Костов, консултант по белодробни болести в УМБАЛ "Света Анна", който представи новосъздадения Медицински експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет. Целта на съвета е да подпомага държавата в справяне с разпространението на Covid-19.

По думите му всички тези държави са усетили удара, но повечето не са били подготвени за него. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемични мерки и не се вслушваме в гласа на разума, предупреди Костов.

Той подчерта, че всички членове на МЕС са негов личен избор заради доброто им име и професионализъм.

"Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Влизаме с имената си, искаме и да ги опазим чисти на изхода. Нашата единствена цел е да направим каквото е по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби", каза той и пожела кураж.

Проф. Костов подчерта, че съветът ще дава "информационна хигиена от достоверни източници", като ще има страница в социалната мрежа и две пресконференции седмично - във вторник и петък. Той подчерта и че няма и няма да има конфронтация с Националния оперативен щаб, а само "професионална експертиза".

Професорът представи поименно членовете на съвета, в който участват утвърдени имена, ръководители на болници, сдружения и др.

Това са проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика, проф. Савелина Поповска, патолог, Мария Петрова, адвокат по медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, доц. Васил Велчев, кардиолог, доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков, фармаколог, д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Български зъболекарски съюз, проф. Николай Младенов, анестезиолог, доц. Росен Калпачки, невролог, д.р Александър Симидчиев, пулмолог, Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

От МЗ увериха, че има достатъчно инфекциозни легла. 900 легла са налични на национално ниво, за два дни могат да станат 2 хил., хората да бъдат спокойни, каза зам.-министър Бойко Пенков.

За момента няма утвърдено лечение и профилактика, има предварителни данни, които някои държави въвеждат в практиката. Трябва да се преценява съотношението полза-риск за медикаментите, стана ясно от думите на проф. Георги Момеков. Например хлорохин и хидроксихлорохин има постъпки да бъдат осигурени, но той предупреди, че те имат странични ефекти, които могат да продължат с месеци.

Ще бъде разработен алгоритъм как да си помогнем при реакции на стрес, тревожност, преди да се обърнем към специалист. За работещите на първа линия - за превенция на бърнаут, стана ясно от думите на психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова.

Проф. Коста Костов каза, че предприетите до момента мерки от държавата във връзка с коронавируса са адекватни. Експертното мнение за тях обаче ще бъде дадено, когато изтече един месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

wreathbro

преди 4 години

До !"а процента на грешна диагноза с подобен тест е почти 50%"Посмали малко - 50% се постигат с хвърляне на монета :)

56

Хан Аспарух

преди 4 години

Това е АВТОГОЛ!!! Борисов *** всичко. напълниха това безполезно формирование с *** за да има къде да си правят безполезния лафмоабет и журналистите да има какво да дрънкат.

55

Анонимен

преди 4 години

Мале, Мале- голям съвет голямо чудо.Забравили са само портиер да включат. И какво ще правят? Щели да пишат алгоритмите за действие, по скоро ще приписват китайските без въобще да се срамуват.Винаги е така в България, едни използват тргедиите за да пишат алгоритми, дисертации, и защитават докторантури, а раята отгриба и си остава само с мечтите си.

fallback