Снимка: БГНЕС
fallback

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова колегите си от Европейския съюз да осигурят безпрепятствено преминаване през вътрешните граници на всички европейски граждани, които искат да се приберат в родните си държави. Сред тях са стотици български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева е отправила призива си по време на редовното заседание на Съвет "Външни работи", което се е провело чрез видеоконферентна връзка.

Трябва да се водим от три принципа - единство, солидарност и координация, не може граждани на нашите държави, които искат да се завърнат при семействата си, да бъдат блокирани с дни по вътрешните граници на Съюза, е заявила Захариева. Освен за тях, трябва да бъдат осигурени коридори и за бързо преминаване на товарите, особено когато става дума за хранителни стоки, лекарства и медицински изделия, е посочила тя.

Министър Захариева е призовала още делегациите на Европейския съюз по света да се включат активно в координацията по прибирането на европейските туристи, особено в държавите, където има малко дипломатически мисии на европейски държави.

По данни на върховния представител Жозеп Борел близо 200 000 европейски граждани, намиращи се в трети държави, се нуждаят от съдействие да се завърнат.

Тя е изтъкнала и нуждата да се окаже подкрепа на страните от Западните Балкани в борбата с коронавируса. Захариева е засегнала и въпроса с необходимостта от координирано противопоставяне на дезинформацията и фалшивите новини, свързани с разпространението на коронавируса.

Министрите са обсъдили редица аспекти на кризата с пандемията от COVID-19, сред които съвместни действия за преодоляване на недостига на медицинско оборудване и екипировка, включително чрез осигуряване на доставки от трети страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Дерогираната

преди 4 години

Министърка сега защитава правата на мигрантите. Сиреч замазва положението. Щото нашите права на граждани направо ги Пре(про)даде.

18

Анонимен

преди 4 години

Явно никой не знае значението на думата КАРАНТИНА!!!Оня си идвал,тоз си идвал..колелото се върти!

17

Моше Шоломон

преди 4 години

A за Холокоста защо нищо не си казала? Как така ще градиш кариера в политиката на Еврейския Съюз, без да оближeш задницитe на евреите?

fallback