Снимка: БГНЕС

Камарата на строителите в България излезе с позиция, в която изрази своята подкрепа към предприетите от правителството мерки за борба с COVID-19. Същевременно с това те отчетоха тежките последици върху икономиката и бизнеса. От Камарата пожелаха спешни решения за облекчаване на фирмите в условията на ограничителните мерки в страната, става ясно от позицията им.

Още по темата

Излагаме цялата позиция на Камарата на строителите в България:

1. Строителството трябва  да продължи. Секторът е структуроопределящ за икономиката на страната  и осигурява заетост на над 200 хил. работници и служители. За  тях и техните семейства спирането  на строителната дейност означава лишаване от средства за препитание, невъзможност за заплащане на задължения, сметки, за закупуване на жизненоважни медикаменти. По отношение на големите инфраструктурни проекти, финансирани с европейски средства, спирането на СМР може да доведе до забавяне на срока на изпълнение и финансови корекции, а в някои случаи и до загуба или връщане на евросредства.

2. Настояваме за бързо  разплащане от страна на държавата, общините, агенциите и всички  възложители към строителните  фирми за вече извършена и приета работа. КСБ на базата на информация, предоставена от фирмите членове, изготвя справка за дължимите средства от публични възложители към бранша.

3. Държавата  да изработи в спешен порядък  механизъм за финализиране и  разплащане на многобройни обществени поръчки с по-малък размер.

4. Администрацията  не трябва да спира работа, като се положат максимални  усилия за бързо обработване  на документи, справки, удостоверения и други.

5. Призивите  за стопиране на обществените  поръчки са напълно несъстоятелни. Икономиката трябва да продължи  да се развива при спазване  на санитарно-епидемиологичните  мерки.

6. Извънредната  ситуация изисква извънредни  мерки по ускоряване и опростяване на приемането на завършените СМР и бързото им разплащане дори в случаите, в които обектите не са приключили поради забавени и/или отложени доставки на суровини, съоръжения и оборудване от чужбина. В тези случаи трябва да се разработят механизми за преразглеждане на вече договорени срокове за изпълнение на договорите.

7. Необходимо  е да се инвестират повече  публични средства в големи и средноголеми инфраструктурни  проекти, с които да се подкрепи  българската икономика. По време  на кризи публичният ресурс е този, който извежда икономиката от рецесия.

Във времето на сериозни и непредвидими предизвикателства, пред които Европа и нашата страна са изправени, за КСБ и нейните членове от първостепенно значение е продължаване на работата на фирмите и запазване на хората, заети в тях, защото от това зависи оцеляването им в този труден за всички период, а с това и запазването на отрасъла. Можем да се справим само заедно, организирано, трезво, без паника, с мисъл за настоящето, но и за бъдещето.“, завършва позицията на строителите у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase