Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Неспазването на мерките обрича 300 хил. българи на потенциална смърт". Това каза пред БНР д-р Петър Москов - бивш министър на здравеопазването. Той уточни, че това е аналогия с данните от Италия, където не въведоха навреме строги правила, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Oще по темата

"В България все още не сме в състоянието на епидемия. Всички усилия са насочени от властите, за да не се стигне до ситуация на епидемия. Ако стигнем до епидемия, това означава, че 5% от нас или около 300 хил. души - предимно възрастни хора и със съпътстващи заболявания - ще имат остра нужда от болнично лечение в условията на изолация и на интензивни грижи. Няма нито една здравна система в света, която може да издържи на това", обясни Москов.

По думите му дарвинисткият подход не би трябвало да бъде приеман като мярка в ситуацията със зараза, каквато е COVID-19.

Според него най-важната сфера, която ще поеме удара от една епидемична обстановка, е здравната.

"Тя трябва да бъде абсолютно обезпечена и кадрово, и финансово, и технологично, за да може максимално добре да поеме този удар", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

До Сара

преди 4 години

Ще видим.

30

Анонимен

преди 4 години

Въпреки забраната за събиране на повече от 2 души на открито и патрулите на МВР с мегафони, на спортните площадки/ фитнес на открито в парк Гео Милев цял ден има по 5-10 души.

29

Варна

преди 4 години

2 по математика на Москов!

fallback