fallback

Общ преглед

Президентът Румен Радев заяви, че има резултат от усилията, които се прилагат от правителството и щаба за ограничаване на коронавирусната инфекция.

Той посрещна на "Дондуков" 2 премиера Бойко Борисов, представители на Министерския съвет, на Националния оперативен щаб, които ще обсъждат мерките срещу вируса.

Oще по темата
"Има ефект от тези усилия, България задържа кривата на разпространение доста ниско", каза Радев и допълни, че така нашата здравна система, която има ограничен капацитет, ще може да поеме случаите.

"Не сме изграждали мерки и действия по такъв начин, всички да се отнасят с разбиране към усилията, които се прилагат", призова той.

По думите му важен е не терминът извънредно положение, а мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, добре планирани и добре осигурени.

Президентът каза, че е обнадежден, че българите са се включили в призива на Щаба, на правителството, и имаме промяна в съзнанието, спазват се социална изолация и социална дистанция. Има какво да се желае, но съзнанието е налице, смята той.

Радев акцентира на това, че индустрията ни, преди да започне да изнася защитни средства, трябва да осигури лекарите ни, служителите на реда, персонала в самите предприятия.

Държавният глава посочи, че инструкциите трябва да са ясни за всички медици до последния лекар. По думите му предвиждат се наказания за тези, които отказват да изпълнят Хипократовата клетва, но преди това те трябва да бъдат осигурени с предпазни средства.

Радев призова и институциите да си "мерят приказките" и да изпълняват инструкциите на Щаба и на Министерския съвет. Според него не трябва да се създава паника чрез посланията.

По отношение на спекулата той каза: Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели, не го правете, не е достойно".  Можем да излезем от тази криза само обединени институциите, акцентира няколко пъти той на взаимодействието с Министерския съвет в момента.

В края на срещата Радев апелира за внимание към работещите на първа линия, за указания какво и как се прави и към всички българи - да продължи стриктното спазване на ограничителните мерки.

"От криза се излиза със спокойствие, разум и адекватни мерки. Призовавам да няма паника, институциите да дават пример за дисциплина, да се покаже, че има държава и държавата работи", каза президентът.

По думите му глобите и наказанията трябва да са крайна мярка.

Радев каза, че кризата е многопластова и акцентира, че има хиляди българи без никакви финансови резерви, за които държавата е длъжна да помисли, колкото и да е трудно.

"Остават сериозни фундаментални въпроси - как след тази криза ще функционираме като държава, като обществен модел. Кризите ще се превръщат в нормално състояние, как ще бъдем готови за следващата криза, с какъв модел на функциониране на държавата", каза държавният глава. Той помоли министрите паралелно "да се обобщава опитът, защото ще ни трябва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 29Нямало било виросолог да те светне за имунитета!Осведомявай се своевременно, досега поне трима изразихя становище, да не говорим за научна литература, включително чужди издания; за тебе е от значение само собстваното ти невежество, че и нахалство да твърдиш, че ти като не си наясно за нещо, Господ ти е крив.

179

Анонимен

преди 4 години

Радев,нещо заигра ганкиното под звуците на Мисирката.Все си мислех ,че това е краят,а то се оказва,че сега започва.С тях и без тях нашето не се губи.Защо не викат Фандъкова,да каженещо, за фиаското във втора градска.Ако в Банско неоправят нещата,хоратаще избягат през нивите.А и тези хотелиери нямат капка човечност.Абеда не замръкнеш в българско.

178

ПЕТЯ

преди 4 години

До СериозенПрав си,че мисли за всичко.Само за най-важното не мисли,за най-актуалното в момента !И с мислене не става само-сега да поведе народа към Бузлуджа!

fallback