fallback

10 са новите случая на болни от коронавирус, установи днес в България. Общият брой  на болните е 41, над 200 проби са изследвани за денонището.

Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

По думите му това прави 30% ръст на заболелите у нас. Д-р Мутафчийски предложи въвеждането на по-строги мерки във връзка със ситуацията с коронавируса у нас.

От щаба ще искат налагане на възможно най-строгите ограничения, при които остават отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанции, банки и държавните институции.

"В Германия само за днес има 50% ръст на болните. Цяла Европа налага безпрецеденти мерки с ясното съзнание за икономическия ефект от тях. Въпросът е за физическото население на Европа и света в една особена и беззащитна част от него, каквито са възрастните. Слава Богу, децата ни са пощадени. Наложените мерки като че ли не дават задоволителен резултат", заяви той.

По думите му днес на централни места в София животът си продължавал без смущения. "Нацията ни има кураж - но не бива да сме лекомислени. Задава се епидемия с невиждана ярост. Трябва да сме изключително отговорни към нас, към близките си, приятелите, роднините", предупреди той.

"Не знаем какво ни предстои. Идват времена на изпитания, ще се загубят човешки животи и то на нашите родители", предупреди Мутафчиев. Затова ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки - не бива да се посяга на това, без което не можем - хранителните стоки и аптеките, допълни той.

Той обясни, че цял ден получавал обаждания какво ще стане с фитнес залата и кога ще е отворен фризьорският салон. Впечатленията са, че се измества фокусът на вниманието - кое ще работи и кое - не.

"Опитайте се да спасите възрастните си родители, вашите баби и дядовци. Фокусът на това, което се прави, е да намалим яростта на това, което идва към нас, здравната ни система да оцелее, да поемем всички нуждаещи се.
Гледах покъртителни снимки от болницата в Италия, Китай, където колегите са на края на силите си", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

528

Петранка Радева

преди 4 години

Здравейте генерал Мутафчийски имам еди въпрос към вас .? Живея със семейстмото ми от четири години в Испания на първи март мъжът ми замина с личния си автомобил за българия и причината беше подмяна на документи.Въпросът ми е межели да пътува с автомобила си от българи за испаниа има документ за постуянен адрес в испания

527

Анонимен

преди 4 години

До по-рано всичко е една масова психоза скоро ще отшуми

526

Анонимен

преди 4 години

До Слав Караславов да не е Лаос Камбоджа или Аржентина и тнт

fallback