fallback

Телефон 112  от 17.00 часа днес ще поема обаждания с въпроси за коронавируса и за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание на Министерски съвет.

По негово разпореждане служители от Министерството на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да отговарят на гражданите.

"Четирима от МЗ ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос да му се отговаря бързо и надлежно кое може да работи и кое не. Надявам се платформата да не бъде хаквана и претоварвана с умисъл, за да може да издържи“, допълни той.

РЗИ и МВР ще имат право да затворят магазини, ако на касата или вътре в обекта има опашка, каза още Борисов на извънредния брифинг. И поясни, че целта е да не се струпват хора.

Премиерът съобщи, че заради обявеното извънредно положение се удължават сроковете за издаване на лични документи, ТЕЛК, протоколи за лекарства.

"Срокът на личните документи ще бъде удължен с половин година служебно, за да се избегнат струпвания на паспортните гишета. До края на май пък се удължава срокът за издаване на документи на автомобилните газови уредби", каза той.

Целта на заповедта и извънредните мерки са да не позволяваме струпването на хора, това е единствената доказано работеща мярка, за пореден път обясни той.

Oще по темата

Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца. Хората няма да се налага да отиват да се излагат на допълнителен риск,  решенията на ТЕЛК се удължават до края на месец май, изброи още премиерът.

Той препоръча на кметовете да бъдат внимателни при затваряне на открити пазари дали хората има откъде да пазаруват.

"Някои от магазините за строителни материали и техника са отворени. Ако намерят такъв магазин със струпване на хора, ще бъде затварян веднага", предупреди Борисов.

"Ресторантите, ако работи кухнята ще работи за доставки по домовете. Веригите са бързо хранене само при купуване за вкъщи. Няма проблем хората да се разхождат на въздух", допълни той.

Той изрази надежда след две седмици режимът с извънредни мерки да бъде отслабен. Посочено беше също, че при спекула с цени на храни ще се наложи налагане на "таван".

Правителството обмисля дали заповедта на здравния министър с ограниченията за движение на хора да не стане специален закон за борба с коронавируса, добави премиерът.

Здравните инспекции, заедно с МВР да уеднаквят критериите по които действат кметовете, препоръча още премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 4 години

Да та таковам в кухата кратуна !!!!!!!................................................... Сетила се Мара да се побара.....................................

91

Шефа

преди 4 години

Подозирах , че Бойко Борисов ще оплеска проблема с епидемията!Ето сега се крие зад тел.112 , а до вчера лично даваше здравни указания!Явно вече сме опушили работата - ще броим ковчезите .....кофти работа!

90

Пижо

преди 4 години

По закона за извънредните положение държавата,т.е.ГЕРБ, може да възлага поръчки без търг или конкурс до 3 пъти над пазарната цена! Борисов поиска 3 млрд. допълнително от бюджета за борба с коронавируса. Да са четите новите 3 млрд. на ГЕРБ-ерските олигарси!

fallback