Снимка: БГНЕС

Седем нови случая на коронавирус има у нас днес. Това обяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на МС.

Бензиностанциите, транспортът, банките, аптеките ще продължат да функционират, подчерта той във връзка с приетите противоепидемични мерки до 29 март.

Още по темата
Борисов призна, че е имало дискусия за моловете, но финално ще се съобрази с препоръките на щаба. Причината е, че и там има филиали на банки, хранителни магазини.

Десоциализация е основната мярка срещу вируса, акцентира той.

Всяка държава да има гише, където ТИР-овете да минават по границити, за да не спира стопанският живот, предлага България на ЕС. За това премиерът е разговарял по рано днес с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Затварянето на граници на Словения, Хърватия, Унгария, Румъния създават огромен проблем за вноса и износа, дава отражения, аргументира се той.

Премиерът нареди да се създаде техническа възможност заседанията на МС да се провеждат от кабинетите на министрите. Ще се създаде възможност от вторник за видеообучение на учениците през канали на националната телевизия БНТ.

Нищо не налага да се купуват 40-50 бутилки олио. Слънчоглед имаме, колкото искате, подчерта Борисов, като призова да няма презапасяване.

От думите му стана ясно, че доставките по домовете от заведения за обществено хранене може да се осъществяват.

Шефът на Националния оперативен щаб за коноравируса ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че най-разнообразен е профилът на пациентите с новия вирус. Сред тях е семейство, пътувало в Австрия за ски – и двамата са с коронавирус.

Във ВМА се намира една 40-годишна пациентка, контактна на пациент, установен вчера. "Другите – още един контактен, свързан с първата колежка лекарка, също на лечение във ВМА, пътувал за конференция в Брюксел – 62-годишен пациент. Всичките заболели са над 40-годишна възраст", обясни по-късно Мутафчийски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase