fallback

Общ преглед
Шествие на катафалки стресна днес столичани. На фона на паниката заради коронавируса, погребалните коли в колона, които минаха през центъра на София допълнително нагнетиха напрежението.
Oще по темата


А всъщност националният протест на Съюза на погребалните фирми в България, Асоциацията на погребалните фирми в България и Сдружение на фирмите от погребалния бранш - "Фунерал" беше организиран отдавна.

Той е, за да покажат недоволството си фирмите от внесени от ВМРО промени в Закона за устройство на територията, с които се дава право на организирането на дейността им да се определя на местно ниво.

От бранша не са съгласни с новите текстове, които дават възможност на общинските съвети да приемат наредби, уреждащи цялостната дейност по обредите.

"Тези наредби са по-скоро някакъв юридически абсурд, смесват се норми, които нарушават други закони", заяви пред БНР Борислав Петров от погребална фирма.

Според него в бранша има тотален хаос и всеки прави, каквото си иска.

"Прави са хората да негодуват. Това е, защото няма специален закон, няма регламент... Общините имат интерес от това, защото искат чрез едни наредби да вменяват правила на своите директни конкуренти", смята той.

Текстовете, внесени от ВМРО, предвиждат  общинските съвети да приемат наредби, уреждащи „управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места, и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината“.

В тези наредби ще се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

българин

преди 4 години

ХмТия *** нямат наяждане!Аз все казвам че.Българина го е налегнало Овче бездушие в"управлението на държавата"И допуска с години.Да го"управлява"партия.Спечелила реално между 35-38%!Та не протестира изобщо! Даже и сред тия лешояди.Които имат"агенти" (осведомители) за починал реален(клиент)във всяка болница в България! Това е кощунство и наглост от тези(траурни агенции)Инадписват ли надписват цената!Сякаш ще съживят мъртвеца!Държавате Небива да се занимава с тях! Нека самисе сами сесамоиз

56

Анонимен

преди 4 години

гробарската мафия на щурм!

55

Страхил

преди 4 години

Кой е казал че всички отрасли в икономиката ни са в криза !?Ето че има и такива които печелят добре от нещастието на другите:1./ Мед. работници2./ Аптекари3./ Гробари

fallback