Снимка: БГНЕС
fallback
Няма нови лабораторно доказани случаи на COVID-19 у нас, каза пред "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 
 
Той допълни, че при осигурено дежурство на Националния център по заразни и паразитни болести в неделния ден е получен само един материал от болницата в Пазарджик, а през нощта срещу понеделник са пристигнали няколкостотин проби от болници - на персонал и на болни.
Oще по темата
"Не знам защо колегите много обичат през нощта да пращат материалите за изследване, може би по-удобно им е да ги взимат. Четиримата пациенти, диагностицирани с коронавирус, са в много добро здравословно състояние. Те вече са почти в пълно здраве след прекарани различни инфекции", каза още той.
 
Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че в момента се правят задълбочени епидемиологични проучвания за първоизточника на заразата. 
 
По думите му заболяването е опасно за по-възрастните хора над 65 г., а при младите преминава по-леко – само с възпаление на носната лигавица или лека кашлица. По този начин младите заразяват по-старите, които ако имат придружаващо хронично консумиращо заболяване, ще преминат през заразата с коронавирус по-тежко – обикновено с двойна пневмония. 
 
Младите не боледуват, но са преносители на COVID-19, уточни проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че чрез пренасянето на вируса от човек на човек той започва да се адаптира към човешкия организъм и инфекцията минава по-леко, но самият вирус започва да се предава по-лесно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Гост

преди 4 години

Чудя се дали може едновременно да се заразиш от грип и новия коронавирус. Тогава дали ко-инфекцията ще даде повече жерви, отколкото сбора от отделните инфекции. Съмнявам се в бг да правят изследвания за ко-инфекция.

37

Анонимен

преди 4 години

На нашите ръководители много вяра им нямам. Информативна статия, сравняваща грипа и короновируса, за който разбира английски:https://marketwatch/story/coronavirus-vs-the-flu-its-just-like-other-viruses-and-we-should-go-about-our-normal-business-right-wrong-heres-why-2020-03-09?siteid=yhoof2&yptr=yahoo

36

До 32

преди 4 години

Вероятно смяташ, че папата, патриарси, свещеници, пастори и други религиозни индивиди не могат да се заразят ... В САЩ пастори си купуват по няколко частни самолета, за да можели да проповядват "по-лесно". Имаше самоубийствени култове, някои забраняват кръвопреливания. Ако се замислиш, в Южна Корея заразата тръгна от евангелска секта, където се събирали един до друг и викали с пълно гърло "амин". Религията е опиум за масите. Аман от промити мозъци.

fallback