Снимка: БГНЕС

Приблизително 20 на сто от сумата, която сме платили по старите си сметки за парно, трябва да ни върнат топлофикационните дружества заради намалението на цената на природния газ.

От 1 април цената на парното ще се намали с 40,3 на сто. Толкова ще предложи “Булгаргаз” в заявлението си до регулатора – Комисията за енергийно и водно регулиране. При това намаление цената на парното в София трябва да падне с 27% от 1 април, заяви пред “Труд” Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране.

За останалите градове намалението трябва да бъде с около 20 на сто. Разликата се дължи на различната технология, която се използва в различните топлофикации, обясни той. По-евтиният газ трябва да се отрази и на сметките за ток, чрез намаляване на такса “Задължение към обществото”.

За битови потребители, които консумират около 300 мегаватчаса на месец, намалението на сметката ще е с около 1-2 лева, изчисли Божков. За бизнеса обаче намалението ще бъде сериозно, допълни експертът.

Още по темата

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да изчисли с колко точно ще се намали цената на газа от 5 август м.г. до края на март. Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов обяви, че намалението няма да е еднакво за всички месеци.

“В някои месеци намалението ще е 35%, в други – 25%, в зависимост от динамиката на пазара и на котировките”, коментира той.

70 на сто от цената на топлинната енергия се определя от цената на газа. Така от началото на отоплителния сезон – от октомври до края на март, средното намаление на разходите за газ ще е с 30 на сто. Или сметките показват, че това ще се отрази с близо 21 на сто на крайната сметка за отопление.

Редно и справедливо е както “Булгаргаз” ще възстанови суми на своите клиенти, така и по веригата да бъдат възстановени до крайния потребител. Изравняването на сметките за енергия обаче не е в компетенциите на дружеството, а на регулатора, обясни Павлов.

България ще започне предоговаряне на цената и на азерския газ, чийто внос трябва да започне от октомври тази година, съобщи още той.

Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока, но вече има основание за нейното предоговаряне”, каза той. Към момента договорът за доставка на газ от Азербайджан е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо дори от руския внос, а България ще иска обвързване на цените с тези на газовите борси.

Договорът за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ бе сключен от “Булгаргаз” през септември 2013 г. Доставките трябваше да започнат от 2019 г., но се забави строежът на газопроводите ТАНАП през Турция и ТАП през Гърция и Албания за свързването на находището “Шах Дениз II” с Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase