Разпространението на коронавируса в света продължава да нараства,а съвсем логично един от най-засегнатите сектори заради болестта е туризмът.

Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите и Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма коментираха в "България сутрин" как да реагираме, ако имаме резервирана почивка.

Още по темата
"Цялата ситуация с вируса е неприятна, тя води до загуби за самия бизнес. На първо място това засяга туризма. Не на последно място това е положение, което засяга самите потребители и те трябва да бъдат разумни", обясни Арсенов.

Той посъветва пътуващит да са по-търпеливи, по-внимателни и да следят какво се случва.

Според Арсенов не бива още от сега да отказваме почивките си, които сме планирали за летните месеци например, а трябва да изчакаме да видим как ще се развива ситуацията.

"Хората се панират и масово се анулират резервации за коронавирус дестинации и не само. Нека да изчакат. Туризмът е отговорен сектор, не е просто бизнес. Самите предприемачи няма да изпратят пътешественик на риск в друга държава. Нека пътешествениците да се доверят на туроператора", категоричен бе Занков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че не можем да очакваме спадове за летния сезон в България заради коронавируса. По думите му най-много губят дестинациите около Китай.

Игнат Арсенов допълни, че е въпрос на лична преценка дали да организираме пътуването си сами, или чрез туроператор, но ако използваме услугите на експерти, ще бъдем по-защитени при извънредна ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase