Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че границите на Турция към Европа ще останат отворени за мигрантите, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата

Европа ще трябва да помогне на Турция и да поеме част от „тежестта“ на мигрантската и бежанската вълна, заяви още Ердоган.

"Когато отворихме вратите, започнаха да идват обаждане след обаждане по телефона - "Затворете вратите". Ние казахме: "Този въпрос приключи, вратите вече са отворени. Сега вие ще поемете своя дял от тежестта", посочи Ердоган.

Пред политици от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган каза, че западните страни не са удържали дадените на Турция обещания по отношение на бежанците. По думите му в продължение на 9 години Анкара изцяло е поемала бежанското бреме и "ерата на едностранните жертви от страна на Турция е приключила".

Турският лидер припомни, че преди месеци е предупредил, че ако тази тежест не бъде споделена, Турция ще отвори вратите си.

По думите му до момента стотици хиляди хора са напуснали страната към Европа и скоро бройката им ще достигне милиони.

Той заяви, че на предстоящата в четвъртък среща с руския си колега Владимир Путин в Москва ще обсъди най-новите развития в Сирия. Надявам се да бъдат взети необходимите мерки като прекратяване на огъня и че ще намерим решение на този въпрос, каза той.

"Няма да дадем възможност на онези, които се стремят да обсадят нашата страна с терористични организации, да я заплашват с режими, хвърлили око на наши градове, и да я спъват с икономически капани", заяви още турският президент, цитиран от БТА.

По-късно днес в турската столица Ердоган ще се срещне с премиера Бойко Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

Двамата лидери ще проведат работна вечеря в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят и възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион.

Руският президент Владимир Путин пък ще приеме турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък, каза днес Кремъл, потвърждавайки съобщение на турското президентство от по-рано през деня. Очаква се Путин и Ердоган да обсъдят ескалацията на насилието в северозападната сирийска провинция Идлиб, която граничи с Турция.

Придаваме "голямо значение" на сътрудничеството "с нашите турски партньори" в Сирия, увери говорителят на руския президент Дмитрий Песков. В същото време той потвърди ангажимента на Русия към "териториалната цялост на Сирия" и "борбата срещу терористите".

Песков обърна внимание на предупреждението на руското министерство на отбраната, че Русия вече не може да гарантира безопасността на турските самолети над Сирия, след като сирийското правителство затвори въздушното пространство над провинция Идлиб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase