Проф. Иво Кременски. Кадър: БНТ
fallback

Коронавирусът със сигурност ще мине през България. Това смята проф. Иво Кременски, консултант към Националната генетична лаборатория.

"Хубавото в историята около този коронавирус е, че светът се обедини срещу нещо. Хубавото е, че в България в момента има безпрецедентна подготовка и възможности минимални последствия да има от него", каза проф. Кременски пред БНТ.

Според него се дава предостатъчно информация, но призова хората да не мислят, че става нещо страшно.

Oще по темата

Проф. Кременски припомни, че благодарение на генетичните изследвания за безпрецедентен срок от по-малко от две седмици беше идентифицирано, че става дума за нов вариант на вирус. Вместо за два дена да се види има ли зараза това става за 2 часа. Това може да стане за два часа и в България.

„Той прилича на много други вируси с много по-тежки последствия. Полезното от това е, че денонощно се работи за нови лекарства и за ваксини. Вече над 90 известни лекарства се изпробват и за голяма част от тях има полза да се намалят последствията от заразата с коронавирус. Няма да бъда изненадан, ако в близките 3-4 месеца се появи ваксина и дотогава най-вероятно няма да го има тоя вирус. Догодина ще се появи друг вирус. Това просто са естествени неща, които се случват“, каза проф. Кременски.

Той обясни, че 40 института работят по ваксината срещу коронавируса. Мобилизацията е безпрецедентна, добави професорът. В момента се работи за това да сме готови както за предстоящи, така и за предишни вируси, тоест за по-голяма група, каза още проф. Кременски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

умник

преди 4 години

Професорът вече развя белвия байрак.

10

Анонимен

преди 4 години

Само срещу едно няма да бъде намерена никога ваксина- тъпотата.

9

Gdhd

преди 4 години

Айде, стига сте писали глупости. Професорът е страхотен човек. Преди години велики пловдивски професори не можаха да ми разчетат генетичните изследвания, а само той и екипа му ми помогнаха. Яжте алкална храна, витамини, течности и да се КЪПЕТЕ поне 2 пъти седмично.

fallback