Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Българското правителство поиска няколко месеца отлагане на влизането на страната във валутно-обменния механизъм ERM ІІ.

"В българското общество се породиха много страхове, защото се чуват противоречиви послания. За тези 23 г. режимът на валутния борд се оказа удивително успешен в България след голямата криза. Българинът свикна да има твърди, здрави пари в джоба си", коментира преподавателят по банково право проф. Валери Димитров в "Денят ON AIR".

По думите му през последните години растежът на спестяванията у нас е забележителен.
"Преминаването в еврозоната означава да се върнем към един по-различен паричен режим. БНБ ще стане част от системата банки, членове на еврозоната. Паричната политика ще се провежда от ЕЦБ", обясни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че България ще влезе в чакалнята с фиксиран курс, което означава, че няма защо хората да се притесняват за своите спестявания.

"Еврозоната има огромни предимства. Много малко глобални инвеститори разбират какво е валутен борд. Присъединяването означава, че България влиза в полезрението на глобалните инвеститори - това е зоната на благоденствието", каза още преподавателят по банково право.

Той е категоричен, че влизането в еврозоната би било огромна крачка напред за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Магарето на сватба

преди 4 години

Бордът е някаква все пак гаранция срущу некадърността и лакомията на политическата каста. А Европата ни дърпа за еврозоната защото иска да прилапа валутния ни резерв. Държави като Испания,Португалия,Италия,Гърция и . бем ли им . айката още кои имат огромни заеми,а ЕЦБ няма резерви и покритие. Нали знаете за какво водят магарето на сватба - не е за да . бе булката. А нашата каста политически скакалци жадува за безконтролни заеми като на и за паликаретата.

19

Анонимен

преди 4 години

Пак ще ви дам пример от Гърция като смениха драхмата, бях там и го видях.Всичко поскъпна с 30%, закръглиха цените защото няма кой да си играе с хляб за 0,50 евро, направо 1 евро и ако искаш. Само че Гърция е силна, има добри политици и икономика и се оправиха. А ние ... с тези продажници след вкарване на еврото никога няма да се оправим.А сега сме най-бедните и ще станем още по бедни, Румъния ни задмина във всичко. Помнете ми думите, в БГ всичко ще поскъпне с 50%

18

Ха-ха

преди 4 години

Сигурно еврото има големи предимства.Въпросът е за кого са тези предимства и съответно кой ще обере негативите!Риторичен въпрос...

fallback