До постигането на абсолютен консенсус няма да бързаме с влизането ни в "чакалнята" на Еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов преди дни.

"Доста се спекулира по темата с еврозоната. Парите в левове са гарантирани от държавата, валутният борд няма да отпадне. Миналата седмица бях в Брюксел, където се учудиха какво е това напрежение в България", каза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в "Денят ON AIR".

По думите му в следващите 3-4 години ще плащаме хляб, сирене и ток с левове и левът щял да е вързан с еврото. Това е минимумът и с влизане в чакалнята можело само да берем плодове.

"За мен по-важен е проблемът откъде идва недоверието на българина, дори финансово грамотните - това идва от 1996-97 г. с фалита на банки", посочи той.

Иванов припомни, че парламентът е взел решение да се преговаря с този курс на лева.

"Икономиката изсветлява и онази, която е била в сенчестата част, сега си плаща осигуровки. За мен българите трябва да бъдат спокойни относно влизането в еврозоната. Аз съм за една обяснителна кампания, дори и медийна за еврото и еврозоната", коментира той за Bulgaria ON AIR. 

"ЕЦБ си взе поуките и тези механизми гарантират сигурността на България относно спестяванията. С Гърция историята е друга, където харчeха повече отколкото изкарват. Надявам се да има политически консенсус", подчерта още Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase